Uskoro početak radova na Aglomeraciji Zaprešić

Pitali smo direktora zaprešićkog komunalnog poduzeća Željka Majcena kada se očekuje početak radova

Prije nekoliko mjeseci u Zaprešiću je potpisan ugovor za provedbu Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić. Ovaj zahvat treba obuhvatiti 141 km izgradnje, rekonstrukcije i sanacije kanalizacije, 2,5 km novog vodovoda i više od 13.000 novih priključaka na kanalizaciju. Uz to, obavit će se rekonstrukcija i dogradnja postojećeg pročistača na II. I III. Stupanj pročišćavanja, a vrijednost je procijenjena na gotovo 700 milijuna kuna od čega će više od 70 posto biti pokriveno sredstvima EU. Pitali smo direktora zaprešićkog komunalnog poduzeća Željka Majcena kada se očekuje početak radova.

– Radovi su započeli odmah po potpisivanju ugovora. Naravno, velik dio radova neće biti vidljiv građanima jer treba riješiti papirologiju i natječaje. Do sada su provedeni natječaji za voditelja projekta, nadzor nad radovima, tvrtku za PR koja je obavezna u projektima koje sufinancira EU, te je odabrana tvrtka koja će projektirati II. I III. fazu pročistača otpadnih voda u Zaprešiću. Ugovor za te radove potpisuje se krajem rujna i tada kreće projektiranje, rekao je Majcen.

Stanovnike zaprešićkog kraja, posebno one koji još nemaju kanalizaciju a nemali broj njih već ju je odavno i otplatio, zanima kad će biti vidljivi prvi konkretni radovi na gradnji mreže. Dakle, kada bi se mogli pokrenuti strojevi i zakopati prva lopata?

-Natječaj za te radove već smo raspisali prije nekoliko mjeseci, ali smo ga poništili jer su ponuđene cijene, a stigle su tri ponude, bile puno iznad planiranih. Na ponovljenom natječaju dobili smo istovjetnu ponudu, ovog puta samo jednu, koju sada provjeravamo s Hrvatskim vodama i službama u EU koje moraju odobriti te razlike koje su se dogodile na tržištu građevinskih usluga i materijala. Razlike u cijeni su značajne i na planiranih 300 milijuna, ponuda koja je stigla iznosi 358 milijuna kuna. Kako sada stvari stoje, izgledno je da bi ugovor s izvođačem mogao biti potpisan do kraja ove godine, a radovi bi trebali početi unutar mjesec dana od potpisa ugovora. Optimistično je očekivati početak radova u prosincu, a najkasnije početkom iduće godine- rekao je Majcen.

Budući da se u strukturi plaćanja ovog projekta devet posto uvijek odnosi na lokalnu samoupravu, izgledno je da bi trošak općina zaprešićkog kraja koje ulaze u Aglomeraciju Zaprešić i Grada Zaprešića bio značajno povećan. Na gotovo 60 milijuna dodatnih troškova to znači gotovo 5,5 milijuna dodatnog opterećenja proračuna lokalnih jedinica. Ako se zna da je velika glavobolja općinskim čelnicima bila i subvencija u osnovnom iznosu planirane cijene, a taj dio za lokalce iznosi 27 milijuna kuna, onda se postavlja pitanje hoće li se ta razlika preliti na korisnike usluga. Ipak, Majcen dodaje kako se radi ovih ulaganja ne očekuju povećanja cijena komunalnih usluga, a sredstva koja se trebaju uložiti ipak bi pokrile općine zaprešićkog kraja i Grad Zaprešić iz svojih proračuna.

-Aglomeracije koje su već prošle ovaj korak, povećavale su cijenu korisnicima, ali naši vlasnici, općine zaprešićkog kraja i Grad Zaprešić, su stava da to ne treba biti teret građana, dobre vijesti za korisnike usluga- istaknuo je Majcen.