Kärcher Rally Kumrovec

Uskoro 12. kumrovečki rally

Rally će se održati 8. i 9. rujna
rally kumrovec Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon ljetne stanke domaća rally sezona se nastavlja u Hrvatskom Zagorju, a dvanaesti Kärcher Rally Kumrovec održat će se 8. i 9. rujna.

Uz Prvenstvo Hrvatske i Međunarodno Zonsko Prvenstvo Hrvatske bodovat će se i za FIA prvenstvo Centralnoeuropske Zone (CEZ), Alpe Adria Rally Trophy i po prvi put ove sezone za Mitropa Rally Kup. Odaziv posada već sada je odličan, a prijave traju do petka, 1. rujna u ponoć, dok će službena Lista prijavljenih svjetlo dana ugledati u utorak, 5. rujna.

Raspored se sastoji od jedanaest brzinskih ispita dugačkih 101,96 kilometara. Prvi izlazak na stazu bit će na probnom brzinskom ispitu, tzv. „shakedownu“ u petak, 8. rujna između 14 i 16 sati. Nakon toga slijede dva brzinska ispita Tuhelj sa startom u Kumrovcu. Između njih održat će se prigodni program u Termama Tuhelj gdje će se posade zadržati na „regroupingu“ nakon dnevnog i prije noćnog brzinca Tuhelj.

– Ove godine neće biti prologa na parkiralištu Termi Tuhelj, već će tamo okupljeni gledatelji moći dobiti autograme posada. Brzinski ispit Tuhelj koji će se voziti kao zamjena sličan je kao i tri preostala brzinca te će posadama predstavljati pravi izazov. Odavno koristimo izreku da na Rallyju Kumrovec na pobjeđuju konji, već kočijaši, a vjerujemo da će tako biti i ove godine. Baš zbog toga što su naše staze tehnički vrlo zahtjevne, rekao je direktor rallyja Željko Štefanić.

Subotnji program počinje u 9.15 svečanim startom u Muzeju Staro Selo u Kumrovcu, gdje se prva posada očekuje na cilju u 17.45 sati. Između ih očekuje devet brzinskih ispita, s po tri prolaska Desinićem, Zagorskim Selima i Kumrovcem.

– Publika jako dobro poznaje brzinske ispite u Zagorskim Selima i Kumrovcu. Oni su se već tri puta vozili kao Power Stage WRC Croatia Rallyja i drže apsolutni rekord na jednoj sportskoj priredbi u samostalnoj Hrvatskoj sa 70.000 posjetitelja. Baš zato i posade i publika vole doći na Rally Kumrovec, jer tamošnje staze predstavljaju izazov za natjecatelje i atrakciju za gledatelje, zaključio je Štefanić.

Dosad je samo jednom na kumrovečkom rallyju pobijedila domaća posada. Daniel Šaškin i Damir Bruner u Mitsubishi Lanceru Evo X slavili su 2013. godine. Branitelji naslova, Rok Turk i Blanka Kacin s Hyundaijem i20 Rally2 izborili su prvu slovensku pobjedu u Kumrovcu. Prije toga pet uzastopnih izdanja osvojile su posade iz Austrije. Unatoč dominaciji Austrijanaca, najuspješniji vozač Rallyja Kumrovec i dalje je Mađar Janos Szilagyi s tri pobjede.

Događanja
Regija