Uređen otočić za čigre na jezeru Rakitje

Ondje se svake godine gnijezdi oko 140 parova čigri i oko 50 parova riječnih galebova

Igor Kralj/PIXSELL

Na jezeru Rakitje uređen je otočić za čigre gdje se svake godine gnijezdi oko 140 parova tih ptica i oko 50 parova riječnih galebova, priopćila je Javna ustanova Maksimir.

Djelatnici Javne ustanove Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba, Zavoda za ornitologiju HAZU, Javne ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije i Udruge Biom navezli su osam kubnih metara šljunka i očistili vegetaciju.

Prva takva akcija održana je 2018. kada je otok prekriven geotekstilom i šljunkom što je znatno usporilo njegovo zarastanje i osiguralo održavanje stabilne populacije čigri. Ipak, protokom vremena dio šljunka se isprao i potrebno ga je bilo nadopuniti kao i očistiti otočić od vegetacije.

Zamjenska gnjezdilišta naročito su važna jer gniježđenje na riječnim otocima u velikoj mjeri ovisi o trenutačnom vodnom režimu i vremenskim prilikama. Stoga je za održavanje stabilnih populacija crvenokljune čigre presudna mogućnost gniježđenja na umjetnim staništima, poput šljunčara s otocima te platforme.