UPOZNAJMO ŠUMU: Započelo uređenje poučne staze u Park-šumi Stražnik

Vrijednost radova iznosi oko 830.000 kuna, kojim će se obnoviti 334 metra pješačko-planinarske staze, urediti odmorišta, postaviti edukativne ploče te sagraditi promatračnica
PXL_131021_90151113 Marko Prpić/PIXSELL

Započelo je uređenje poučne staze “Upoznajmo šumu” koja prolazi Park-šumom Stražnik u Samoboru.

U duljini 334 metra rekonstruirat će se i obnoviti postojeća pješačko-planinarska staza, uz koju će se urediti odmorišta i postaviti edukativne interpretativne ploče. Sagradit će se i promatračnica, ujedno i prostor za interpretativne sadržaje, a po potrebi i sklonište u slučaju vremenskih nepogoda.

Marko Prpić/PIXSELL

Kako je pojasnio njezin projektant – Darko Stresec, staza prati konfiguraciju terena, dio nje imat će obilježje šumskoga puta, a dio će biti, kao dodatna atrakcija, izdignut na drvene stupove iznad površine zemlje.

Vrijednost radova iznosi oko 830.000 kuna, od čega je 77% dobiveno kroz Program ruralnoga razvoja RH (Mjeru “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture”), 13% posto su sredstva državnoga proračuna, a 10% je osigurala Javna ustanova “Zeleni prsten”, nositelj projekta.

Marko Prpić/PIXSELL

– Ovim projektom omogućit ćemo lokalnoj zajednici povratak u prirodu. Vjerujem da će staza postati omiljeno mjesto za šetnju i Samoborcima i Zagrepčanima koji rado dolaze u ovaj kraj, rekla je ravnateljica JU Zeleni prsten Tatjana Masten Milek. Kao park-šuma Stražnik je zaštićen 1970. godine.

Današnjem početku uređenja poučne staze “Upoznajmo šumu”, uz ostale, prisustvovao je i Amarildo Mulić predsjednik Udruženja “Parkovi Dinarida”. Mrežu “Parkovi Dinarida” čini  90 zaštićenih područja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Događanja
Grad
Hrvatska
Samobor
Zagrebačka županija