UNICEF predstavio rezultate četverogodišnje inicijative “Za snažniju obitelj”

Cilj inicijative "Za snažniju obitelj" bio je unaprjeđenje sustava socijalne skrbi i međusektorske usluge za djecu i obitelji u riziku

Davorin Višnjić/PIXSELL

UNICEF je predstavio rezultate inicijative “Za snažniju obitelj”, kojom je, između ostalog uveden model podrške roditeljstvu te je razvijen program podrške udomiteljima u Hrvatskoj.

– Svi, od donositelja odluka do stručnjaka, uvijek bi trebali imati na umu najbolji interes djeteta, a da bi se mogle donositi složene odluke koje imaju velik utjecaj na živote djece, često su potrebni stručnjaci iz različitih sektora i učinkovita suradnja, rekla je na predstavljanju rezultata u Hotelu Academia predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo.

Kroz inicijativu “Za snažniju obitelj”, osigurani su edukacija i materijali za više od 2600 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi, razvijen je novi model podrške roditeljstvu, uključujući i program podrške za očeve, u kojima je do sada sudjelovalo 550 roditelja i djece. Razvijen je i opsežan program osposobljavanja udomitelja i novi alati za praćenje kvalitete pružanja usluga udomitelja od kojeg su do sada imale koristi 1294 udomiteljske obitelji i 2214 djece u udomiteljskim obiteljima. Također, za više od 900 stručnjaka iz pravosuđa, policije, zdravstvenog i obrazovnog sustava provedeno je specijalizirano osposobljavanje te su donesene smjernice za omogućavanje međusektorskih usluga zaštite djece.

– Odrastanje u sigurnom i stimulativnom okruženju izuzetno je važno za razvoj djeteta, osobito u najranijoj dobi, stoga davanje prioriteta djeci postaju obveza i odgovornost ne samo roditelja, već i društva u cjelini, istaknula je državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić te podsjetila da je cilj inicijative “Za snažniju obitelj” bio unaprjeđenje sustava socijalne skrbi i međusektorske usluge za djecu i obitelji u riziku.