Od 9. do 11. srpnja

U Zagrebu započinje tradicionalna manifestacija Tesla&friends

Manifestacija se održava u povodu 168. obljetnice Teslinog rođenja
Zagreb: Spomenik Nikoli Tesli u centru grada osvanuo je “ukrašen” smećem Patrik Macek/PIXSELL

U Zagrebu danas započinje tradicionalna manifestacija Tesla&friends koja se održava u povodu 168. obljetnice Teslinog rođenja te Dana Nikole Tesle.

Manifestaciju danas otvara demonstracija pokusa u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, a na zagrebačkim fontanama projicirat će se lik tog znanstvenog genija.

Na dan Teslinog rođenja, sutra s početkom u 10 sati, održava se prigodni program kod njegovog spomenika na uglu Masarykove i Preradovićeve ulice. U programu sudjeluju predstavnici Udruge Nikola Tesla Genij za budućnost, Instituta Ruđer Bošković, Grada Zagreba i glazbenik Lav Novosel, a obuhvaća polaganje cvijeća, performans Tesline bijele golubice te dodjelu nagrada mladim kreativcima.

Središnja svečanost održava se u 19 sati u hotelu Esplanade gdje će se dodijeliti ovogodišnje nagrade u tri kategorije – kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli; kreativnog i inovativnog proizvoda ili suvenira inspiriranog Teslinim izumima te Teslinog proširenog djelovanja. U popratnom programu nastupaju Sandra Bagarić, Darko Domitrović i Lav Novosel, a predviđena je i panel rasprava na temu “Žene i inovacije”.

Posljednjeg dana manifestacije, 11. srpnja, u prostorima Društva arhitekata Zagreba održava se konferencija “Tesla u Zagrebu” na temu “Klimatske promjene i prilagodbe”.

Sva događanja, osim svečanog programa u Esplanadi, besplatna su za sve građane, dok je za demonstraciju Teslinih izuma potrebno rezervirati besplatnu ulaznicu na blagajni muzeja.

Događanja
Grad Zagreb