Antifašistička borba

U Zagrebu zapaljeni Trnjanski kresovi

Trnjanski kresovi zapaljeni su na mjestu gdje su prije 78 godina, partizani ušli u Zagreb
Zagreb: Trnjanskim kresovima obilježen ulazak partizana u Zagreb Boris Scitar/PIXSELL

Ispred mnoštva okupljenih građana na savskom nasipu pored Mosta slobode, zapaljeni su u subotu predvečer Trnjanski kresovi u znak sjećanja na antifašističku borbu i oslobođenje Zagreba.

Trnjanski kresovi održavaju se u znak sjećanja na 8. svibnja 1945., kada su partizani ušli u Zagreb i oslobodili ga od fašizma. Manifestaciju je organizirala Mreža antifašistkinja Zagreb i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH, a na savskom je nasipu večeras okupila više stotina građana.

“Ne damo zaboravu antifašizam i antifašističke ideje usprkos i baš zato što ih se sustavno pokušava izbrisati iz udžbenika povijesti(…). Ne damo ih zaboravu, iako su HDZ i njima slični od 90-ih u Hrvatskoj sustavno rušili i uništavali tisuće spomenika antifašističkoj borbi”, poručili su organizatori.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je na savskom nasipu bio sa svojim zamjenicima, istaknuo je da su kresovi uspješno obnovljeni kao manifestacija koja se u Zagrebu počela organizirati nakon pauze od 25 godina. Napomenuo je i da se drugu godinu za redom kresovi održavaju pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Peternel (DP): Danas se revidira povijest

Okupljanje je, nešto prije 19 sati, nakratko prekinula konferencija za medije predsjednika zagrebačkog Domovinskog pokreta Igora Peternela te prosvjed okupljenih koji su razvili hrvatsku zastavu.

-Vidite ovi demokratski partizani danas nam ne dopuštaju da u demokratskoj Hrvatskoj izrazimo drugačiji stav- rekao je Peternel, dok su za vrijeme njegove izjave bubnjari MAZ-a i okupljeni pokušali nadglasati njegove riječi.

Peternel je osudio okupljanje istaknuvši da je nakon Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji uveden “komunistički teror”, a da se danas revidira povijest i zaboravlja na mnoge žrtve komunističkih zločina.

-Pozivamo vlast da se okani maltretiranja HOS-ovaca i da se posveti društvenom problemu relativizacije komunističkog terora- poručio je Peternel.

Za vrijeme izjave, neki od okupljenih građana dobacivali su mu ‘ustaša’ i pokazivali srednji prst, a Peternel je napustio savski nasip uz pratnju policije.

 

Događanja
Grad Zagreb