Autori knjige su dr. sc. Joško Ćaleta i Ivan Buljan

U Zagrebu promovirana knjiga “Oj, devojko Maro”

Zbirka na više od 200 stranica donosi 88 transkripcija i komentara napjeva u izvedbi muških pjevačkih skupina koje su u protekla dva desetljeća nastupale na kultnoj Smotri u Ivanić-Gradu
FB_IMG_1718176804520

Predstavljanje knjige “Oj, devojko Maro: Izbor tradicijskih napjeva sa Smotre muških pjevačkih skupina Hrvatske u Ivanić-Gradu (2002. – 2021.)”, održano je u utorak, u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Knjiga je izdana u suradnji KUD-a “Ogranak seljačke sloge” Posavski Bregi, Pučkog otvorenog učilišta Ivanić-Grad i Instituta za etnologiju i folkloristiku, autori knjige su dr. sc. Joško Ćaleta i Ivan Buljan.

Zbirka na više od 200 stranica donosi 88 transkripcija i komentara napjeva u izvedbi muških pjevačkih skupina koje su u protekla dva desetljeća nastupale na kultnoj Smotri u Ivanić-Gradu. Bitno je naglasiti da su transkripcije nastajale prema snimkama Hrvatskog radija koje je godinama bilježila urednica Maja Martinec-Hollós.

Predstavljanje knjige dio je programa Međunarodne smotre folklora Zagreb, a o knjizi su govorili: dr. sc. Tvrtko Zebec (Institut za etnologiju i folkloristiku i Umjetnički ravnatelj Međunarodne smotre folklora Zagreb), Mirna Češković (KUD “Ogranak seljačke sloge” Posavski Bregi), Ivica Ivanković (urednik Hrvatskog radija) , urednica knjige Dora Dunatov (Institut za etnologiju i folkloristiku) i autori Ivan Buljan i dr. sc. Joško Ćaleta (Institut za etnologiju i folkloristiku).

Kao glazbeni gosti na predstavljanju su sudjelovali Ansambl za tradicijsku glazbu Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Ivica Ivanković, FA Šiljakovina i KUD Široka Kula.

Na predstavljanju knjige bili su i brojni uzvanici iz kulturnog i etnološkog kruga; ravnateljica Etnološkog muzeja Zvjezdana Antoš, ravnateljica Instituta za etnologiju i folkloristiku dr. sc. Iva Niemčić, donedavni umjetnički voditelj Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado Krunoslav Šokac, umirovljeni umjetnički voditelj Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado Ivan Ivo Ivančan, predsjednik zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije Zlatko Herček, glazbeni i vokalni pedagog Tomislav Habulin, Vladimira Glasnović iz Arhiva HRT-a, znanstvenice dr. sc. Reana Senjković, dr. sc. Marina Blagaić Bergman i dr. sc. Irena Miholić iz Instituta za etnologiju i folkloristiku, dr. sc. Tatjana Mihalić, voditeljica Zbirke muzikalija i audiomaterijala iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice, te dr. sc. Krešimir Starčević, profesor na Veleučilištu Bernays.

Događanja
Ivanić-Grad