U Zagrebu predstavljen Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća

Programom se žele obuhvatiti rizične skupine i podvrgnuti ranoj dijagnostici kada je moguće izlječenje od preko 90 posto
Zagreb: Predstavljen Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća

U dvorani Boutique Kaptol Cinema u Zagrebu predstavljen je hrvatski Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća. Program provodi Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskim torakalnim društvom te Hrvatskom kućom disanja s ciljem smanjenja broja oboljelih od karcinoma pluća i ranog otkrivanja bolesti.

U programu će biti uključene osobe između 50 i 75 godina starosti, bilo da su aktivni ili su prestali pušiti tijekom posljednjih 15 godina, a da su ujedno konzumirali minimalno 30 kutija cigareta godišnje. Naime, u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba od karcinoma pluća, a s obzirom na to da se bolest, zbog izostanka simptoma, poprilično kasno dijagnosticira, petogodišnje preživljavanje iznosi svega 10 posto. Upravo se zato Programom žele obuhvatiti rizične skupine i podvrgnuti ranoj dijagnostici kada je moguće izlječenje od preko 90 posto. 

Ključnu ulogu u provođenju Programa imat će upravo liječnici obiteljske medicine koji bi rizične skupine pušača trebali upućivati na preglede putem posebne informatičke platforme, a valja i istaknuti kako će Hrvatska ovom inicijativom postati prva zemlja EU koja će rani probir na rak pluća provoditi u cijeloj zemlji.

Hrvatska
Ostalo