U Zagrebu otvorena izložba “Odašiljači i veze – 95 godina radiodifuzije u Hrvatskoj”

Izložbu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla otvorio je premijer Andrej Plenković, a ona se može pogledati do 12. listopada

Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u Tehničkom muzeju Nikola Tesla otvorio je izložbu “Odašiljači i veze – 95 godina radiodifuzije u Hrvatskoj” ocijenivši je prikazom “koliko smo, zahvaljujući zaslužnim pojedincima, kao nacija išli u korak s vremenom i s najmodernijim postignućima”.

– Hrvatska je od samih početaka odašiljanja radijskog i televizijskog signala bila prethodnica u ovom dijelu Europe. Bilo u tehničkom pogledu, bilo u pogledu sjajnih ljudi koji su vodili taj cijeli proces, rekao je Plenković.

Pritom je istaknuo izvanredan doprinos Nikole Tesle, ali i odao priznaje svima koji su bili zaslužni za streloviti razvoj tehnologije, ali i radija i televizije ocijenivši kako su ta dva medija i danas među najvažnijim izvorima informiranja. Zaključio je i kako je u tom projektu digitalizacije nezaobilazna uloga Odašiljača i veza, a najavio je kako će se novim Zakonom o elektroničkim medijima omogućiti daljnji razvoj medija i kreativne industrije.

Ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić kazala je kako je izložba nastala u izvanrednoj suradnji Tehničkog muzeja i poduzeća Odašiljači i veze, a najavila je i kako će biti otvorena do 12. listopada.

Direktor Odašiljača i veza Mate Botica naglasio je važnost tradicionalnih medija – radija i televizije, ali istaknuo značaj OIV-a u tehnološkoj potpori informiranju i informatizaciji društva.

– Radio i televizija od svojih početaka pa do današnjih dana prošli su veliki tehnološki razvoj, posebice u zadnjim godinama prošlog stoljeća i početkom ovog. Mi često volimo reći da će napredak tehnologije u idućih deset godina biti veći nego u proteklih sto godina i na to moramo biti spremni. Mi u OIV-u već jesmo, kazao je Botica.