U Zagrebu obilježen 23. Dan ružičaste vrpce

Dan ružičaste vrpce podržale su i brojne poznate osobe iz svijeta politike i javnog života priključivši se humanitarnoj akciji

Marko Lukunic/PIXSELL

Nakon dvogodišnje stanke zbog korone, udruga Europa Donna Hrvatska u subotu je, 23. godinu za redom, u Zagrebu obilježila Dan ružičaste vrpce kojim se želi upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke.

Povorka sjećanja na sve preminule od raka dojke, ali i sve koji se hrabro bore s tom zloćudnom bolesti, krenula je od Hrvatskog narodnog kazališta i zaustavila se na Cvjetnom trgu, gdje je prigodnim programom obilježen 23. dan ružičaste vrpce.

Predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska Vesna Ramljak pozvala je sve žene da pravovremeno odlaze na preglede, ističući da su, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2020. godini od raka dojke preminule 722 žene.

-Sretni smo jer je već nekoliko godina smrtnost u padu, no ono što zabrinjava jest činjenica da je postotak novooboljelih mladih žena, onih u dobi od 20 do 33 godine, porastao za gotovo tri posto- rekla je Ramljak.

Naglasila je kako je cilj ove javnozdravstvene manifestacije, među ostalim, upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke jer se gotovo 90 pacijenata može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju.