U Vinogradskoj se grade suvremene klinike

Novo urbanističko rješenje KBC Sestre milosrdnice pretvorit će u sljedećih deset godina u suvremenu bolnicu 21. stoljeća

Matija Habljak/PIXSELL

Od austro-ugarske bolnice paviljonskog tipa, novo urbanističko rješenje KBC Sestre milosrdnice pretvorit će u sljedećih deset godina u suvremenu bolnicu 21. stoljeća, piše Večernji list.

Gradit će se nova zgrada Banke tkiva. U kompletnu obnovu idu dvije najderutnije i potresom najteže oštećene zgrade iza kapelice (oftalmologija i dermatologija), što znači da će se praktički srušiti odnosno od njih će ostati samo dva zida. Niz postojećih klinika dogradit će se i spojiti s toplim hodnicima, a niknut će i nova garaža s tisuću parkirnih mjesta. Glavni će se kolni ulaz pomaknuti nešto sjevernije, kako bi se rasteretila Vinogradska.

Uz te ključne dijelove, novo urbanističko rješenje KMCSM temelj je za kasnije gradnje i buduća osuvremenjivanja KBC-a jer predviđa moguće odgovore na zahtjeve koji bi se mogli pojaviti u narednim desetljećima i onemogućava stihijsko građenje u bolničkom kompleksu. Obnova, rekonstrukcije i širenje planiraju se kroz tri osnovne faze u periodu do deset godina.

Prije svega se planira rušiti ili rekonstruirati dio zapuštenih ili ruševnih objekata te potresno obnoviti šest zgrada. Takve intervencije osiguravaju obnovu i moderniziranje dijela postojećeg fonda zgrada, odnosno oslobađanje zauzetog prostora za gradnju potpuno novih i suvremenih bolničkih sadržaja. Prema postojećem GUP-u Grada Zagreba unutar kompleksa moguće je izgraditi još oko 22.000 četvornih metara, međutim, ne želimo betonirati područje. Šuma na brijegu neće se dirati, garaža će biti dijelom ukopana, otkriva ravnatelj Davor Vagić.

Prvi je korak obnova zgrada oštećenih u potresu. S Ministarstvom zdravstva sklopljeni su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za šest objekata, s tim da se dio za konstrukcijsku obnovu financira iz Fonda solidarnosti EU s rokom za povlačenje do lipnja 2023., a dio cjelovite obnove s energetskom učinkovitošću iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Obnova šest objekata KBC-a ugovorena je u ukupnoj vrijednosti od 438,745.625 kuna, a temeljem objavljenog postupka javne nabave za obnovu svih šest zgrada uz građevinske radove ugovorit će se i usluge projektiranja po sistemu “ključ u ruke”. Odabir izvođača je idući tjedan, a očekuje se da radovi počnu u listopadu. Za prvih pet zgrada trebali bi biti završeni do kraja 2023., a za šestu do svibnja 2024. godine, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.