U Velikoj Gorici će se graditi novo reciklažno dvorište

Grad Velika Gorica ishodio je građevinsku dozvolu za izgradnju reciklažnog dvorišta. Novo reciklažno dvorište zamijenit će postojeće koje se nalazi na lokaciji velikogoričkog „Sajmišta“ u Ulici Ivana Gorana Kovačića, a nalazit će se u budućem produžetku Ulice Franje Boška Kirinčića (prema „istočnoj obilaznici“) u Kurilovcu, južno od Sajmišta, na zemljištu koje je UPU-om Velike Gorice određeno kao komunalna zona.

Dvorište će se protezati na površini od oko 3.000 m2, a u sklopu dvorišta izgradit će se i građevina Centra za ponovnu uporabu (proizvoda izdvojenih iz tokova otpada), prva nova građevina takve vrste u Hrvatskoj. Centar će se sastojati od skladišta ulazne robe, radionica za čišćenje i popravke te skladišta i trgovine obnovljenih predmeta spremnih za prodaju.

Ova je građevina ključna za ostvarenje prvog stupnja aktivnosti u hijerarhiji kružnog gospodarenja otpadom – izbjegavanja stvaranja otpada i pripreme za ponovnu uporabu. Naime, građani će moći predmete koji im više nisu potrebni, a još su uvijek funkcionalni, kao što je npr. stari namještaj, bijela tehnika, elektronika, odjeća i obuća, posuđe, igračke, knjige i slično, donirati Centru, nakon čega će radnici Centra takve predmete očistiti, popraviti i obnoviti te pripremiti za prodaju po simboličnim cijenama. Centar će predmete moći i donirati potrebitima, odnosno u dobrotvorne svrhe. Na ovaj način izbjegavat će se stvaranje otpada, jer će se predmeti vratiti u uporabu prije nego što uopće postanu otpad.