U tijeku kampanja „Gdje vam je novčanik?“

Zagrebački električni tramvaj i Policijska uprava zagrebačka predstavili su u četvrtak preventivnu kampanju pod nazivom „Gdje vam je novčanik?“. Ova kampanja, koja se provodi od 2008., započeta je s ciljem senzibiliziranja korisnika javnog gradskog prijevoza u gradu Zagrebu na problematiku džepnih krađa u tramvajima i autobusima. Do sada se kampanja provodila tako da su se u svim vozilima javnog gradskog prijevoza postavljale naljepnice „Gdje vam je novčanik?“

-Prije 7 godina napravljen je redizajn naljepnice, a sada intenziviramo kampanju tako da se emitira kratka i jasna poruka na informacijskim zaslonima koja putnike javnog gradskog prijevoza upozorava na opasnost od džepnih krađa- rekao je Velimir Tišma, voditelj Službe za prevenciju Policijske uprave zagrebačke.

Također, u planu je i nastavak kampanje s ciljem da se snime i emitiraju zvučne poruke koje će biti nešto šireg sadržaja od pisanih te će, vjeruju u policiji i ZET-u, dodatno potaknuti putnike na samozaštitno ponašanje.

S obzirom na to da je posljednjih godina, grad Zagreb postao neizostavna europska turistička destinacija tijekom cijele godine, evidentiran je porast kaznenih djela džepnih krađa, kojima u prilog „činjenja“ idu mjesta gdje ima puno građana, mjesta gdje su gužve poput koncerata, javnih okupljanja ili gužvi u gradu i javnom gradskom prijevozu. Stoga su ZET i policija inicirali pojačanje preventivne aktivnost upravo kako bi riječ „sigurnost“ u gradu Zagrebu bila podignuta na višu razinu.

-I ZET i Policijska uprava zagrebačka pružaju usluge građanima, to je ono što im je zajedničko, a kada imate zajednički cilj onda i motivacija ne može izostati- naglasio je glasnogovornik ZET-a Domagoj Zeba te dodao kako su svjesni činjenice da je dnevno u prometu petstotinjak vozila koja prevezu do milijun putnika, i da će se kroz ovu preventivnu aktivnost upravo taj broj putnika dodatno osnažiti u samozaštitnom ponašanju koje je jedno od najjačih oružja u borbi protiv protupravnog ponašanja.

Voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PUZ-a, Marija Goatti istaknula je da kada govorimo o džepnim krađama, uspješnost džepara ponajviše ovisi o nama samima, odnosno o svakom građaninu pojedinačno i njegovom samozaštitnom ponašanju.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo