U SUSRET IZBORIMA: Kandidatima u prosjeku 45 godina, pojedine liste u Zagrebačkoj županiji bez žena

Najstarija kandidatkinja ima 91 godinu

Kandidati na lokalnim izborima, a njih je gotovo 39 tisuća, prosječno su stari 45 godina, više je muškaraca, nego žena, pokazuje statistika Državnog izbornog povjerenstva.

Najmlađa kandidatkinja i kandidat stekli su punoljetnost, a time i pravo da biraju i da budu birani, prije nešto više od mjesec dana, a zanimljivo je da su rođeni istog datuma, 29. ožujka 2003. Iza najmlađe kandidatkinje stoji koalicija četiri stranke na čelu s HSS Stjepan Radić, a najmlađi kandidat je pravaš (HSP).

Najstariju kandidatkinju (91) ima Zagorska stranka za Zagreb, a godinu dana od nje stariji je najstariji kandidat s Kandidacijske liste grupe birača Dražen Vranić.

DIP-ovi pozivi predlagateljima da kod sastavljanja kandidacijskih listi vode računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca, odnosno da zastupljenost jednog spola ne bude niža od 40 posto, nisu u potpunosti urodili plodom.

Liste bez žena

Brojne su liste na kojima je znatno više muškaraca, nego žena, a na nekolicini njih su isključivo i samo muškarci. Slučaj je to s HDZ-ovim listama za Općinska vijeća Kravarskog, Orla, Pokupskog, Voćina, Gradine, DP-ovom listom za Općinsko vijeće Žakanja, ali i nezavisnim listama Nikole Miletića, Ivana Škare i Stipe Radana za Općinska vijeća Ražanca, Škabrnje, Hrvaca.

Na nadležnim izbornim povjerenstvima sada je da obavijeste DORH i Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova. Unatoč navedenom, te su liste pravovaljane, dakle ostaju u izbornoj utakmici, no stranke i birači koji su ih predložili mogu za svaku listu biti kažnjeni s po 20 tisuća kuna.