U sklopu Adventa u Ivaniću održana jedinstvena noćna trkačka atrakcija

Organizatore je pozitivno iznenadio veliki odaziv trkača na prvo izdanje utrke, njih 80 iz Zagreba, Kutine, Varaždina, Dugog Sela, Samobora, Gline

Zoran Ožetski

Black Gold Night Run noćna cestovna trkačka utrka od 9 kilometara održana je sinoć u Ivanić-Gradu. Utrka je održana uz podršku INA d.d., Grada Ivanić-Grada, Javne vatrogasne postrojbe Ivanić-Grad te partnera koji su organizirali Tour de Marča – Ivicom Kostelićem, Edijem Dadićem i Zoranom Jelakovićem – Crofull Adventure.

Organizatore je pozitivno iznenadio veliki odaziv trkača na prvo izdanje utrke, njih 80 iz Zagreba, Kutine, Varaždina, Dugog Sela, Samobora, Gline. Start i cilj utrke bio je na Trgu Vladimira Nazora, a ciljnom linijom prvi su prošli Miloš Klindo kod muškaraca i Ana Hasan kod žene. Ovim projektom želi se senzibilizirati građane o važnosti kretanja i zdravih navika.

-Redovita fizička aktivnost i zdrav način života važni su za naše zdravlje. Ivanić-Grad je poznat po sportu, nedavno smo obilježili 100 godina rukometa u gradu, a svake godine ulažemo znatna sredstva u njihov razvoj i rad sportskih udruga. Uvijek ćemo poticati održavanje ovakvih sportskih događanja jer osim što nas potiču na aktivan i zdrav način života, potičemo i turizam- rekao je zamjenik gradonačelnika Tomislav Cuvaj.

Ivanić-Grad ovom utrkom slavi jedno od svoja tri crna zlata – naftu. Ostala dva crna zlata su bučino ulje i naftalan.

-Danas su naši trkači prolazili pokraj osvijetljenih naftnih njihalica koje su dio gradskog identiteta, industrijskog razvoja i baštine Ivanić-Grada. Upravo je nafta ta koja je oslikala gradske vizure, potakla njegov razvoj i dala mu modernističko obilježje, a naftne njihalice su najupečatljiviji podsjetnik na razvoj industrije. Nekoliko ih se nalazi u samom centru grada, pa smo ovoj utrci dali inovativni element koji je stvorio poseban ugođaj. Želja nam je da ova utrka postane tradicija u blagdansko vrijeme, drugačija i jedinstvena- kazala je direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada Ana Gašparović.

Utrka je simbolično održana uoči blagdana svete Barbare zaštitnice rudara, vatrogasaca i dobre smrti, vezanu i uz adventske običaje.