U Pušći obilježen Nacionalni tjedan dojenja

Prvi tjedan u listopadu obilježava se kao Nacionalni tjedan dojenja. Podržavajući dojenje, Zagrebačka županija je u suradnji s Domom zdravlja financirala nabavu i postavljanje klupa za dojenje u svim gradovima i 13 općina, koje su za to iskazale interes. U gradovima su klupe postavljene lani, a u općinama ove godine.

Središnje županijsko obilježavanje Nacionalnog tjedna dojenja upriličeno je u Pušći.

-Promoviramo dojenje kao najbolji izbor prehrane za novorođeno dijete i dojenče. Majčino mlijeko je najbolji mogući izbor hrane, sva ostala hrana je preslika majčina mlijeka, ali bez imunoloških, nutritivnih, socioloških i psiholoških svojstava- rekla je pedijatrica Andreja Filija, predsjednica Koordinacijskog tima za dojenje Zagrebačke županije.

Rekla je da se doji“’na zahtjev“, kada god dijete to poželi, pa klupe za dojenje majkama omogućuju da to učine i kada su u šetnji, izvan obiteljskoga doma. U sklopu Doma zdravlja Zagrebačke županije, dodala je, postoje i grupe za potporu dojenja, a organiziraju se i trudnički tečajevi.

Načelnica Pušće Anđela Cirkveni rekla je da ova Općina djecu „prati od njihova rođenja“.

-Za svako novorođeno dijete osigurali smo po 1500 kuna, a 1500 kuna po djetetu izdvaja i Županija. Sufinanciramo boravak djece u jaslicama i dječjem vrtiću, na području općine imamo dva vrtića, mislimo na predškolsku djecu, a pratimo ih i u osnovnim i srednjim školama- rekla je načelnica, dodavši da se u ovoj općini godišnje rađa tridesetak djece.