„U potrazi svetog Grala“ u Muzeju Matije Skurjenija

Muzej Matije Skurjenija u Zaprešiću ugostio je još jednu izložbu, potpuno drugačiju od uobičajenih. Izložba pod nazivom "U potrazi svetog Grala“ autorica majke i kćeri, Katarina Parađ-Vojković i Katarina Vojković

Muzej Matije Skurjenija u Zaprešiću ugostio je još jednu izložbu, potpuno drugačiju od uobičajenih. Izložba pod nazivom “U potrazi svetog Grala“ autorica majke i kćeri, Katarina Parađ-Vojković i Katarina Vojković.

Katarina Parađ-Vojković bavi kiparstvom i svoje radove izrađuje u drvetu. Skulpture Katarine Parađ-Vojković svojevrsne su poruke o ljudskim vrijednostima koje su danas vrlo često prigušene, zatomljene ili u potpunosti zanemarene. Najčešće je riječ o pojedinačnim ili grupnim skulpturama ljudskih figura putem kojih autorica obrađuje teme iz svakodnevnog života, istaknula je na otvorenju izložbe kustosica Sonja Švec Španjol. Motivi su u potpunoj suprotnosti što ovu izložbu čini posebnim i drugačijom od svega do sad viđenog.

S druge strane, njena kći Katarina Vojković, akademska je slikarica koja u svojim djelima progovara o temama koje se vrlo često percipiraju kao tabu teme i o kojima se rijetko javno i otvoreno govori. Slike se kreću od krajnje akromatskih prikaza pa do dijela s uplivom crvene boje koja naglašava tek pojedini element na slici kao simbol žudnje, strasti energije i seksualnosti.

Iako je ova izložba spoj potpunih suprotnosti, vidi se povezanost majke i kćeri kroz njihove radove, a može se iščitati i njihova predanost, otvorenost i iskrenost. Sve zajedno ujedinjuje ih u slavlju života, slobode, sreće i ljudske vrijednosti, zaključila je Sonja Švec Španjol.