U ponedjeljak započinje štrajk vozača saniteta, trajat će do ispunjenja zahtjeva

Traže donošenje uredbe kojom bi se izjednačile njihove plaće na razini cijele države
vozilo-hitna

Vozači saniteta najavili su štrajk koji će, ako ministar ne riješi problem, početi 16. svibnja i trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno donošenja uredbe kojom bi se njihove plaće izjednačile na razini cijele države koje se danas razlikuju i po 1500 kuna, ovisno o županiji.

Dvadesetak članova sindikata, koji su na konferenciju stigli vozilima sanitetskog prijevoza, pozvalo je ministra Vilija Beroša da do ponedjeljka riješi ovaj problem. U suprotnom, štrajk će obuhvatiti osam županija u kojima je sanitet pod domovima zdravlja – Karlovac, Krapinsko-zagorska županija, Slavonski Brod, Knin, Vukovar, Bjelovarsko-bilogorska županija, Novalja, Šibenik, Drniš, Požega i Nova Gradiška.

U sedam županija – Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj sanitet je pod zavodima za hitnu medicinu. Oni ne mogu štrajkati, ali će, kaže sindikalni povjerenik Vladimir Markuš, raditi “strogo po pravilniku o sanitetskom prijevozu”.

Inače, problem saniteta traje 11 godina, od 2011., kada je u mandatu ministra Darka Milinovića dijelu vozača i medicinskih sestara u sanitetu skinut koeficijent, a drugom dijelu je ostao isti. U Ministarstvu zdravstva godinama znaju za taj problem, ali nikako da ga riješe, upozoreno je.

– Prošle godine se državni tajnik Tomislav Dulibić obavezao svojim potpisom da će najkasnije u roku tri mjeseca riješiti problem saniteta i donijeti uredbu o radnim mjestima s pripadajućim koeficijentima, no ništa nije napravljeno, rekao je Markuš i izvijestio da je u cijelom sustavu više od 700 vozača saniteta i više od 500 medicinskih sestara.

Ipak, svi pacijenti koji su prioritetni, oni na dijalizi, onkološki i naručeni na operacije, bit će prevoženi i za vrijeme štrajka, a prevozit će ih 30 posto vozača u domovima zdravlja koji će morati po zakonu raditi.

Organizator štrajka je Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno, a podršku im daje i Sindikat hitne medicine.

Hrvatska
Ostalo