Osigurano više od 2 milijuna eura

U petak započinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za travanj

Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 15.217 korisnika
Zagreb: Mirovine za svibanj u HPB-u tek 4. lipnja Patrik Macek/PIXSELL

U petak, 17. svibnja, počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za travanj korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, javlja Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 15.217 korisnika, za što je osigurano 2.251.120,71 eura iz državnog proračuna. Podsjetimo, nacionalna naknada od 1. siječnja 2024. iznosi 150 eura.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 10 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava. Među ostalim uvjetima su da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju, da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi dvostruki iznos nacionalne naknade za starije osobe (300 eura), da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi, da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi te da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja, osim u slučaju pokretanja postupka za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenja ugovora.

Zahtjev za nacionalnu naknadu može se podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

Aktualno
Hrvatska
Izbor urednika