U nedjelju memorijalni turnir Kostiha – Hajduković u Žabnici

Nogometni klub Žabnica tradicionalno organizira memorijalni nogometni turnir „Kostiha – Hajduković“ koji je posvećenu spomen na njihov neprocjenjivi doprinos razvoja nogometnog sporta u Žabnici i na području nekadašnje općine Vrbovec

Nogometni klub Žabnica tradicionalno organizira memorijalni nogometni turnir „Kostiha – Hajduković“ koji je posvećenu spomen na njihov neprocjenjivi doprinos razvoja nogometnog sporta u Žabnici i na području nekadašnje općine Vrbovec.

Ovogodišnji memorijal će se održati u nedjelju 9. kolovoza u Žabnici na kojem će sudjelovati seniori i veterani NK Žabnice. Prije održavanja utakmice položit će se vijenci na grobove Mirka Kostihe i Franje Hajdukovića na groblju u Svetom Ivanu Žabnu. Početak utakmice je u 18,00 sati koji će suditi nogometni suci NS Vrbovec. To je ujedno prigoda da se ponovo evocira sjećanje na nogometnu i sportsku baštinu Mirka Kostihe i Franje Hajdukovića koji su ostavili neprocjenjivi pečat u djelovanju NK Žabnica. Dakako, to je ujedno i prilika za sportsko druženje ne samo nogometaša i članova Žabnice, nego i sportskih djelatnika i sportaša iz Nogometnog središta Vrbovec i iz Nogometnog saveza Zagrebačke županije.

Mirko Kostiha je rođen 19. rujna 1946 u Žabnici, a umro 28. siječnja 2006, u Zagrebu. Utemeljitelj i igrač NK Žabnice. Dužnost predsjednika NK Žavnica obavljao je zdušno, nesebično i pošteno od 1967. do 1991. Nogometni sudac sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a kasnije je bio delegat i predsjednik Odbora delegata NS Vrbovec u razdoblju od 2001. do 2005. godine. Osnivač ONS Vrbovec 1974. s Boškom Blazinom, Vladom Mudrićem, Tomislavom Biškupcem, Ivicom Popovićem i drugim uglednim sportskim djelatnicima. Predsjednik NS Vrbovec od 1990. do 2000.godine. Jedan od osnivača Hrvatske seljačke stranke na području bivše općine Vrbovec 1993. godine. Mirko Kostiha je ostavio nepresušno vrelo zbivanja u drugoj polovici 20. stoljeća u sportskom, društvenom i javnom životu bivše općine Vrbovec. Vjeran i odan klubu Žabnica 40-tak godina sve do zadnjeg životnog daha kojem je posvetio svoju mladost i najbolje godine života te stvarao ugled i renome kluba ne samo u ONS Vrbovec nego i na zemljovidu NS Zagrebačke županije.

Franjo Hajduković je rođen 12. srpnja 1944. u Predavcu, a preminuo 30. rujna 2018. u Brezovljanima. Nogometnu karijeru je ostvario kao igrač Tomislava iz Žabna, kojem je bio i predsjednik osamdesetih godina prošlog stoljeća. Za vrijeme bivše Jugoslavije predsjednik Skupštine općine Križevci. Politički aktivan u SDP-u, jedan od osnivača te stranke na području Koprivničko-križevačke županije. Aktivan u radu vatrogastva, folklora i društvenog života na području današnje općine Sveti Ivan Žabno te dugogodišnji lovac. Predsjedničku dužnost u NK Žabnica obnašao je od 1991. do 2018., a trener kluba bio je od 1991. do 1998. godine. Hajduković je bio jedan od oslonaca razvoja Žabnice u koju je ugradio tridesetak godina života.

Mirko Kostiha i Franjo Hajduković su svojim društveno-političkom, sportskim i javnim djelovanjem izrasli u veličine nogometnog sporta u Žabnici, koji su ponajprije kao veliki sportski zanesenjaci, entuzijasti i vizionari doprinosili razvoja nogometnog sporta na vrbovečkom području. Memorijalni turnir „Kostiha – Hajduković“ nije samo sportsko zbivanje u Žabnici, nego predstavlja i društveni događaj u općini Farkaševac.