U manje od 72 sata vojska podigla kamp ispred KB Dubrava

U manje od 72 sata 200 hrvatskih vojnika je ispred zagrebačke Kliničke bolnice Dubrava podiglo samoodrživi ekspedicijski kamp za prihvat pacijenata oboljelih od koronavirusa, a riječ je o 25 šatora kapaciteta 220 kreveta.

Ministarstvo obrane priopćilo je u subotu kako su pripadnici Zapovjedništva za potporu u 16 sati završili s postavljanjem kampa i potrebnih kapaciteta šatora tipa Alaska u sklopu primarnog intenzivističkog centra kod KB Dubrava, u skladu sa zahtjevima zdravstvene struke.

General bojnik Mladen Fuzul izrazio je izniman ponos što su pripadnici njegova Zapovjedništva za potporu kamp podigli u tako brzom roku, istaknuvši kako je to dokaz da su pripadnici HV-a uvijek spremni izvršavati zadaće koje se pred njih stavljaju. Fuzul je pojasnio kako je za postavljanje ovakvog kampa inače potrebno od pet do sedam dana, a hrvatski vojnici uspjeli su to za manje od dva dana.

Kao neke od karakteristika kampa naveo je da je samodostatan – uvedena je struja, osigurana autonomnost kampa kako bi mogao sam sebe opskrbljivati – kapaciteti za spremanje, tri obroka dnevno, autonomne blagovaonice, pranje rublja, tuširanje, sanitarni čvorovi, skupljanje otpadnih voda, elektroenergetski izvor.

Fuzul je najavio kako idući tjedan vojnici počinju graditi natkriveni prostor unutar šatorskog naselja te između tog kampa i zgrade KB Dubrava, koji će izravno povezati bolnicu sa šatorskim naseljem.