U Litvu ispraćena 163 hrvatska vojnika

Svečanom ispraćaju nazočio je i predsjednik Zoran Milanović
Petrinja: Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao na svečanom ispraćaju 3. hrvatskog kontingenta Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je u Petrinji na svečanom ispraćaju 3. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi poručivši pripadnicima kontingenta da tamo idu čuvati ugled, čast i reputaciju hrvatskih vojnika.

– Onih čiji ste sljednici, onih koji su se borili prije trideset godina. Vi ste jedina vojska unutar NATO-a koja ima iskustvo borbe na vlastitom teritoriju, u obrani vlastite zemlje. Nitko drugi to nema. To su oni koji su stajali prije vas i svi vi i mi stojimo na ramenima tih divova, istaknuo je predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović nakon što je primio prijavak ispred postrojenog kontingenta u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović”.

Poručio im je da zanemare dnevnu politiku, neka stječu i usavršavaju znanja, a da nikada ne zaborave kako je njihov prvi i glavni zadatak – obrana hrvatske domovine.

– Zanemarite dnevnu politiku, izjave europskih i hrvatskih lidera. Stječite znanja, usavršavajte ona znanja koja imate, jer tamo idete kao ljudi koji nešto znaju i nešto hoće. I nikada nemojte zaboraviti da je vaš prvi, ne i jedini, ali prvi i glavni zadatak – obrana hrvatske domovine, njezinih granica, ljudi, teritorija i demokratski izabrane vlasti, rekao je Milanović, poželjevši im sretan put i sretan povratak.

Pripadnicima kontingenta obratio se i zapovjednik 3. hrvatskog kontingenta pukovnik Samir Mršić, koji ne naglasio kako su nakon opsežnih priprema vojnici motiviran i spreman izvršiti niz zadaća u sklopu borbene grupe. Spomenuo je kako je veći broj pripadnika već bio angažiran u sličnim misijama u Afganistanu, Poljskoj i Litvi.

Ukupni sastav 3. HRVCON-a je 180 pripadnika, a danas su iz vojarne u Petrinji 163 pripadnika Hrvatske vojske u Litvu ispratili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj s drugim vojnim časnicima uz veliki broj članova obitelji hrvatskih vojnika koji odlaze na šestomjesečnu misiju u Litvu.

Događanja
Hrvatska
Regija