Praznici uz učenje, igru i druženje

U Klinča Selima završio kamp za nadarenu djecu. Kobetić: To su sve djeca koja su darovita za STEM područje

Ukupno je sudjelovalo 27 učenika šestih razreda osnovne škole iz različitih krajeva Republike Hrvatske
IMG-20240228-WA0012

Udruga Eduka iz Klinča Sela tijekom školskih praznika u veljači provela je četverodnevnu “Znanstvenu avanturu”, kamp za nadarene učenike šestih razreda osnovne škole.

– Bilo je zanimljivo. Učenici su došli iz različitih krajeva Republike Hrvatske. Osim naše škole, bilo je djece iz Rovinja, Pule, Bibinja, Koprivnice, Sunje, Ivanić-Grada, Samobora i Rakitja, rekla nam je po završetku kampa predsjednica udruge Renata Kobetić.

Ukupno je u ovom izdanju “Znanstvene avanture” sudjelovalo 27 učenika, napominje Kobetić.

– To su sve djeca koja su darovita za STEM područje, koja su već sudjelovala na županijskim i državnim natjecanjima iz područja matematike, tehničkog, neka čak i iz astronomije. Djeca koja pokazuju interes za to područje.

Kobetić nam je ovom prilikom otkrila i što su sve djeca radila tijekom četiri dana kampa.

– U ova četiri dana djeca su prošla kroz niz radionica koje su vezane uz kemiju, biologiju, fiziku, meteorologiju. Također smo išli na izlet iznenađenja, posjetili smo tvornicu Ireks u Jastrebarskom gdje su učenici vidjeli proces proizvodnje njihovih proizvoda, od ulaska sirovina pa do pakiranja i odlaska na tržište. Bilo je dosta igre i zabave. Djeca su bila smještena u Hotelu Princess gdje smo jednu večer imali organizirano kupanje, drugu večer igrali smo stolni tenis, a treću pogledali film.

Ekipi iz Udruge Eduka u realizaciji kampa pomogle su kolege s Instituta Ruđer Bošković, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Srednje škole Jastrebarsko i Osnovne škole Klinča Sela.

– Uz Eduku partner na projektu su Osnovna škola Klinča Sela, Srednja škola Jastrebarsko i Institut Ruđer Bošković. To je projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja, a još su ga sufinancirali Grad Samobor te općine Stupnik i Klinča sela, navodi Kobetić i dodaje:

– U okviru projekta predviđena su tri kampa. Još jedan će biti za vrijeme uskrsnih praznika, to je za učenika osmih razreda, a onda u srpnju za srednjoškolce.

Naposljetku, Kobetić nije krila zadovoljstvo što toliko djece pokazuje interes upravo za STEM područja.

– To su djeca koja su drukčija i imaju više interesa, ali uvijek se među njima istakne jedno dodatno dijete. Smatram da u svakoj generaciji za barem jedno ili dvoje vidimo da imaju perspektivu postati znanstvenici, a svi drugi definitivno inženjeri.

Događanja
Intervju
Klinča Sela