I dalje u laganom porastu

U Karlovcu Kupa i Korana na 844 centimetra

U Karlovcu je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava
Karlovac: Pogled iz zraka na rijeku Koranu koja se izlila iz svog korita Luka Stanzl/PIXSELL

Unatoč prestanku oborina, vodostaji Korane i Kupe su u laganom porastu; u 18 sati iznosili su po 844 centimetra pa je u Karlovcu na snazi izvanredno stanje obrane od poplava, što se proglašava kad vodostaj Kupe prijeđe 830, a Korane 780 centimetara. U obrani od poplava su organizirani vatrogasci, vojska, volonteri i druge snage.

Slatkovodni akvarij “Aquatika” je zaštićen zečjim nasipima i ravnateljica Margarita Maruškić Kulaš je rekla Hini da ne očekuje veće probleme.

-Imamo dežurne u objektu i nemamo materijalne štete. Smatramo da ribe nisu ugrožene- navela je i dodala da je akvarij do daljnjeg zatvoren za posjete.

Zoran Pavlović iz Hrvatskih voda je rekao Hini za povratka iz Ogulina da je stanje u tom gradu stabilno, da je Dobra u Đulinom ponoru i ne očekuje se da se izlije.

-Vodostaji u Karlovcu su pri vrhu i može se mijenjati još koji centimetar više ili niže. Ako ne bude oborina, situacija će biti stabilna- procijenio je Pavlović.

Gradonačelnik Damir Mandić je za Hinu rekao da se vremenske prognoze mijenjaju i tijekom dana i da u Ogulinu pada kiša koja bi Dobrom došla do Kupe, pa ne očekuje pad vodostaja u idućih dan ili dva. Rekao je da je najgore u nebranjenom dijelu uz Kupu “gdje nisu dovršeni nasipi za obranu od poplava i da je angažirano 200 lokalnih ljudi, državna intervencijska postrojba iz Rijeke, deset pumpi s timovima za upravljanje, vatrogasci iz Zagreba, odnosno županija koje nisu pogođeni poplavama.”

-Najveći dio njih vodi brigu o zaobalnim vodama- rekao je gradonačelnik i dodao da je voda ušla u dvadesetak kuća.

Aktualno
Regija