U Kalinovici smještena najveća solarna elektrana za vlastite potrebe na području Hrvatske

Tvrtka Genera u izgradnju je uložila 14.7 milijuna kuna, od čega je polovina osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Farmaceutska tvrtka Genera iz Kalinovice nastavlja s uvođenjem noviteta u svoje poslovanje. Tako je u pogon puštena i nova integrirana solarna fotonaponska elektrana, postavljena na preko 9 tisuća četvornih metara raspoložive krovne površine, a za koju se očekuje da će godišnje proizvoditi 30 posto ukupne potrošnje energije u proizvodnim pogonima poduzeća. U izgradnju je uloženo 14.7 milijuna kuna, od čega je polovina iznosa osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

– Fotonaponska elektrana je bitan iskorak u smanjenju poslovnih troškova naše tvrtke kao i smanjenju emisije ugljičnog dioksida. Godišnje očekujemo uštedu u potrošnji energije od oko milijun kuna, poručio je rukovoditelj upravljanja objektima u tvrtki Genera Hrvoje Bartovčak.

Naime, spomenuta se tvrtka bavi proizvodnjom veterinarsko-medicinskih proizvoda i vitaminsko mineralnih dodataka prehrani, a trenutno se nalazi u stopostotnom vlasništvu kompanije Dechra Pharmaceuticals PLC iz Velike Britanije.

Svečanosti puštanja u pogon nazočio je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te pritom izrazio zadovoljstvo što je najveća solarna fotonaponska elektrana za vlastite potrebe u Hrvatskoj smještena upravo u Svetoj Nedelji.

– Niz godina pripremamo poduzetničke zone kako bi se u njima mogli realizirati ovakvi projekti. Niz godina ulažemo i u naše poduzetnike koji danas ostvaruju značajne rezultate, pa su tako po ukupnom prihodu odmah iza poduzetnika grada Zagreba. Ona će pripomoći optimizaciji same proizvodnje, ali, bitno je, pridonijet će i zaštiti okoliša, jer ovdje se radi o obnovljivim izvorima energije, istaknuo je župan.