U Ivanić- Gradu održan prvi hrvatski kongres oboljelih od psorijaze

IMG_3752

Prvi hrvatski kongres oboljelih od psorijaze okupio je stručnjake za ovu kroničnu kožnu bolest, domaće i strane udruge pacijenata u Specijalnoj bolnici Naftalan u Ivanić Gradu. 

Bila je to prilika za razmjenu iskustava i upoznavanje stranih gostiju s blagodatima naftalanoterapije, jedinstvene biološke terapije ljekovitim zemnim uljem u liječenju psorijaze od koje boluje oko tri posto svjetske populacije, dok u Hrvatskoj od psorijaze boluje između 70 i 80 tisuća građana što predstavlja oko dva posto ukupnog stanovništva.

-U fokusu ovog Kongresa su upravo oboljeli od psorijaze, koji su dobili priliku o ovoj bolesti razmijeniti iskustva s drugim pacijentima, ali i od liječnika doznati novosti i spoznaje o uspješnom liječenju psorijaze. Hvala Naftalanu što su pacijente iz Italije, Španjolske, Srbije, Češke i Slovačke upoznali s naftalanoterapijom po kojoj je RH jedinstvena u svijetu- istaknula je organizatorica kongresa Inka Marinić, predsjednica Društva psorijatičara Hrvatske.

Upravo zahvaljujući primjeni prirodnih činitelja termalne vode i naftalana Specijalna bolnica Naftalan jedinstvena je u globalnim razmjerima što prepoznaje sve više domaćih i stranih posjetitelja, posebno iz Rusije i Skandinavije.

-Izuzetno sam zadovoljan da je Prvi hrvatski kongres oboljelih od psorijaze međunarodnog karaktera održan u Naftalanu, koji od svog osnutka 1989. godine predano i uspješno liječi psorijatičare. Od tada do danas imali smo 40 tisuća stacioniranih pacijenata, od čega 60 posto s dijagnozom psorijaze. Posebno mi je drago da u programu ovog kongresa sudjeluju i vrhunski liječnici dermatovenerologije u cilju pokazivanja najnovijih dostignuća u liječenju psorijaze. Želim naglasiti dobru i kontinuiranu suradnju dermatoveneroloških klinika KBC-a Zagreb, Sestre Milosrdnice i KBC Rijeka s Naftalanom- rekao je ravnatelj Naftalana Goran Maričić. 

U sklopu kongresa organizirane i radionice za pacijente i voditelje udruga pacijenata o načinu kako uspješno koristiti društvene mreže u svrhu bolje informiranosti i educiranosti oboljelih. Radi bolje i kvalitetnije suradnje Društvo psorijatičara Hrvatske i udruga oboljelih iz Španjolske potpisali su ugovor o suradnji. (FOTO: Zoran Ožetski)