U Hrvatskoj zabilježen porast prijava za nasilje u obitelji

Postoji snažna politička volja za nastavak borbe protiv nasilja nad ženama, poručio je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama premijer Andrej Plenković
fear-1131143_1280

Premijer Andrej Plenković poručio je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da u Hrvatskoj postoji snažna politička volja za nastavak borbe protiv nasilja nad ženama, što pokazuje i porast prijava za kaznena djela nasilja u obitelji. Istaknuo je da je zabilježen pad broja počinitelja nasilja u obitelji za 10 posto, a istodobno imamo porast broja kaznenih djela nasilja u obitelji za 43,4 posto.

– To znači da se obistinilo upravo ono što smo htjeli s promjenama zakonskog okvira. Puno je više prijava za kaznena djela nego za djela kvalificirana kao prekršaji, rekao je Plenković pohvalivši napore policije da se zaštita žrtava jača kroz kazneno-pravnu reakciju.

Što se tiče popunjenosti skloništa za žrtve nasilja, rekao je da smo maksimalno bili na 71 posto ukupnog kapaciteta, a trenutno smo na razini 45 posto, odnosno na 136 od ukupno 302 mjesta koja su na raspolaganju.

– To je preveliki broj za društvo koje je protiv nasilja, ocijenio je premijer.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da su na temelju razgovora s udrugama, inicijativama i relevatnim ljudima iz sustava pripremili nekoliko ključnih poteza. Tako je od danas u funkciji Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja s telefonskim brojem 116006, koji će raditi 0-24 sata, sedam dana u tjednu, blagdanima i praznicima, a bit će uručena i dva ugovora za sigurne kuće u Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko- podravskoj županiji.

Također, Vlada će dodijeliti tri milijuna kuna za 20 udruga koje svojim djelovanjem aktivno rade na sprečavanju obiteljskog nasilja, pomažu ženama i djeci u osnaživanju i pružaju različite usluge i pomoći, a u pripremi je i medijska kampanja osvještavanja javnosti o problematici nasilja u obitelji, a krenut će početkom iduće godine.

Hrvatska
Ostalo