U Hrvatskoj 96 novih oboljenja koronavirusom

Broj oboljelih se s današnjim danom popeo na 963

Milan Šabić/PIXSELL

Od jučer je zabilježeno 96 novih oboljenja koronavirusom te se njihov broj u Republici Hrvatskoj popeo na 963, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Do sada je obavljeno 7 680 testiranja, od čega njih 665 u posljednja 24 sata. 

– Ako gledamo broj oboljelih na ukupni broj testiranih, dobivamo podatke da je 12,52 posto pozitivno, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Broj preminulih nije rastao u protekla 72 sata, dok je na mehaničkoj ventilaciji 34 pacijenata, što je za dva više nego jučer. Prosječna dob bolesnika je 48,27 godina, a prema spolu 53 posto su muškarci, a 47 posto žene. Od bolesti se oporavilo 73 osobe, odnosno 6 više nego jučer.

– Drago nam je što se zasad dobro držimo, ali to nije razlog za opuštanje jer njega ne smije biti. I dalje vas molimo da se odgovorno ponašate i budete u vlastitim kućanstvima, poručio je ministar Beroš.

Kako je izvijestio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, u samoizolaciji se trenutno nalazi 21 071 osoba, od kojih su 3 829 kontakti oboljelih te 1 446 zdravstvenih djelatnika.

– U zdravstvenom sustavu 53 su pozitivna doktora medicine, 6 ljekarnika, 10 stomatologa, 44 sestara i tehničara te 5 administrativnih djelatnika, rekao je Capak te se osvrnuo na novi način dijagnostike koji se provodi u Gradu Zagrebu.

– Radi se o popularno nazvanom “drive in” sustavu. Za razliku od donedavne prakse, ljudi sada dolaze svojim automobilom te im se kroz otvoreni prozor uzima bris i administrativni podatci koji su potrebni. Time se olakšava i ubrzava sustav uzimanja uzoraka. To je dobar sustav i treba ga stimulirati gdje god su mogući, zaključio je Capak.