U Gračanima upriličen posljednji ispraćaj za 294 žrtve prethodnih režima

U zagrebačkom kvartu Gračani obilježen je Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Program je obuhvatio misno slavlje u tamošnjoj crkvi sv. Mihaela te pokop i posljednji ispraćaj posmrtnih ostataka 294 osobe ekshumirane na području Gračana i okolice, a koje su ubijene za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata.

Obilježavanju je nazočila i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, kao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

– Totalitarizmi su rastakali obitelji iznutra, porobljavali pojedinca, zaposjedali institucije, ubijali kulturu. Ulazili su u sve pore društva, a njihov otrovni zadah nažalost osjećamo i do dana današnjeg. Zato mi moja dužnost prema hrvatskoj državi i hrvatskom društvu nalaže danas reći “Nikad više”, poručila je u svom obraćanju predsjednica Grabar-Kitarović.

Prisutne je, među ostalima, pozdravio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić:

– Iznimno je teško današnjim generacijama prenijeti istinu o ratnim stradanjima i razaranjima tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Budući naraštaji moraju biti upoznati s povijesnim činjenicama jer samo na dostojanstvenom priznavanju žrtava može se graditi bolja budućnost.