U godinu dana pronađeno 35 krivotvorenih diploma i svjedodžbi u sustavu odgoja i obrazovanja

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavila je rezultate procesa provjere vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi.

– Nama je izuzetno važno da se sustav očisti od svih onih koji bi na bilo koji način zloupotrebljavali svoj položaj, ali posebno u sustavu odgoja i obrazovanja u kojem moramo imati apsolutno povjerenje. Nedopustivo je da imamo krivotvorene svjedodžbe i diplome te da se temeljem toga ljudi zapošljavaju i rade u samome sustavu, istaknula je Divjak.

Podsjetimo, nakon što je u Ministarstvu obrazovanja otkrivena zaposlenica s lažnom diplomom, Divjak je poslala uputu svim školama i učeničkim domovima da provjere vjerodostojnost isprava svojih djelatnika. U samo godinu dana, koliko proces traje, gotovo 58 tisuća isprava o stečenoj kvalifikaciji je poslano na provjeru, od kojih je za njih 48 tisuća utvrđena vjerodostojnost, dok se za oko 11 tisuća još čeka potvrda.

Među njima, pronađeno je 35 krivotvorina, od kojih je 18 diploma i 17 svjedodžbi. Također, 28 ustanova nije poslalo niti jednu diplomu, odnosno 13 744 prosvjetnih djelatnika nije podvrgnuto provjeri. Uz to, svoje isprave na provjeru nije podnijelo ni 88 ravnatelja.

Nakon incidenta u 81 posto škola uspostavljena je sustavna provjera prilikom novog zapošljavanja.