Tucak uoči finala Europskog prvenstva: Velika je razlika između srebra i zlata

Finalna utakmica Hrvatska - Mađarska igra se u 20 sati

Marko Lukunić/PIXSELL

Tek moram to reći svojim mladim igračima, ali velika je razlika između srebra i zlata, kazao je dan nakon polufinalne pobjede nad Italijom na EP u Splitu izbornik vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak.

Izbornik Tucak jutros je došao pomalo umoran, ali vidno zadovoljan nakon dramatičnog trijumfa 11-10 nad Italijom u četvrtak navečer.

– Proslavili smo u društvu uz čašu vina i na kraju smo ostali Ratko Rudić, Perica Bukić i ja pripremati utakmicu s Mađarima. Rekao sam jučer da mi je ovo najdraža pobjeda u životu. Ovo je mlada ekipa u koju mnogi nisu vjerovali. Imaju potrebnu kemiju bez koje nema uspjeha u sportu, imaju želju za pobjedama.

Utakmica sa svjetskim doprvacima Talijanima bila je napeta i dramatična sve do zadnje sekunde.

– Ovo protiv Italije je bio rat u bazenu. Nakon grča na počecima utakmica s Maltom, Francuskom i Grčkom, sinoć smo protiv Talijana ušli moćno, hrabro i puno samopouzdanja. Momci su sazrjeli i narasli su preko noći strašno. Na ovom turniru smo dobili nekolicinu mladih igrača, moram istaknuti Marinić-Kragića, Žuvelu i Bašića. Oni su budućnost hrvatskog vaterpola. Moram im još samo reći da je jako velika razlika između srebra i zlata.

U finalu Hrvatska čeka Mađarsku, koja je izbacila prvog favorita Španjolsku koja bi, prema Tucakovim riječima, bila daleko teži protivnik u finalu.

– Španjolska je najbolja ekipa na svijetu, ali s Mađarima nisu mogli, gotovo uvijek od njih gube. Bit će vrlo teško s Mađarima, pomladili su reprezentaciju, ali tu su još iskusni Manhercz koji nas ‘istorpedirao’ na OI u Tokiju i Zalanki koji je najbolji ljevak na svijetu. Ostali su mladi igrači i pohvalio bih mađarskog izbornika koji je imao petlju izbaciti nakon OI u Tokiju zvijezde mađarske reprezentacije, koje su bile na kraju karijere i ubaciti mlade igrače. Gaje specifičan stil igre, ali ja mislim da mi imamo snage da im se odupremo.

Finalna utakmica Hrvatska – Mađarska igra se u 20 sati, dok će u 18 sati za broncu igrati Španjolska – Italija u reprizi ovogodišnjeg finala Svjetskog prvenstva.