TREŠNJOMANIJA

Trešnja na vrhu svega: Imamo recept za sočnu, mirisnu štrudlu s dozom nostalgije

Vrlo je malo onih koji trešnje ne vole, a jako puno onih koji ih obožavaju. Kako god, što se tiče ovog sezonskog blaga, u njihovoj sočnosti i slatkoći možemo uživati još vrlo kratko. Zato treba iskoristiti dok traju
tršnje štrudla Foto: Unsplash/Screenshot/YouTube

Iako im je cijena visoka, osobito na samom početku sezone, okus trešanja toliko je neodoljiv da se neki deserti od ovog voća jednostavno moraju napraviti. Bilo da se radi o sočnoj štrudli, crumbleu s trešnjama ili pak, mirisnom mehlspajzu.

U nastavku donosimo jedan od recepata koji slave trešnje u punom sjaju.

foto: Unsplash/Ilustracija

Štrudla s trešnjama – sastojci

Štrudla s omiljenim sezonskim voćem idealna je za ljeto. Jogurt i griz čine ju laganom, a okus trešanja daje joj osvježavajuću notu.

Za nadjev:
500 g očišćenih trešanja (svježih ili odmrznutih)
150 g griza
2 jogurta (2 x 180 g)
100 g šećera (po želji, može i manje)
1 vanilin šećer
1 jaje
Ribana korica jednog limuna (po želji)

Za slaganje:
1 pakiranje tankih kora za savijače (cca 500 g)
100 ml ulja ili otopljenog maslaca za premazivanje
Šećer u prahu za posipanje

Foto: Screenshot/YouTube

Priprema

Priprema nadjeva: U većoj posudi pomiješajte jogurt, griz, šećer, vanilin šećer i jaje. Dobro izmiješajte da se sve sjedini. Na kraju umiješajte i očišćene trešnje te, po želji, naribanu koricu limuna.

Slaganje štrudle: Na radnu površinu stavite jednu koru, premažite je uljem ili otopljenim maslacem. Preko nje stavite drugu koru, ponovno premažite. Zatim rasporedite nekoliko žlica nadjeva uz jedan rub kore i pažljivo zarolajte. Ponovite postupak dok ne potrošite sve kore i nadjev.

Pečenje: Štrudle složite u namašćeni lim, premažite ih uljem ili maslacem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C oko 35–40 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.

Posluživanje: Kada se ohlade, pospite ih šećerom u prahu i poslužite. Odlične su i tople i hladne!

Savjet: Ako su vam trešnje jako sočne, možete ih prethodno lagano ocijediti ili dodati malo više griza kako bi upio višak tekućine.

Znate li kako se pravilno skladište trešnje? Ako ne napravite ovo, istrunut će vrlo brzo

Gastro
Hrvatska