Tour of Croatia 2018: biciklisti noće u Jastrebarskom koje se sprema biti domaćinom budućim utrkama

Da je Jastrebarsko kao tranzitna destinacija koja spaja kontinent i obalu vrijedno ne samo kratkog zaustavljanja, nego i boravka, te da ulaganjem u turističku i prometnu infrastrukturu u tome i više nego uspijeva, svjedoči i sudjelovanje u domaćinstvu te prihvatu sportaša i njihovih timova u prestižnoj biciklističkoj utrci Tour of Croatia 2018., koja se održava kroz šest etapa, na trasi dužoj od 1000 kilometara kroz Republiku Hrvatsku.

Jastrebarsko u čak dvije etape utrke, 17. travnja, pa ponovno 21. travnja, ugošćuje nekoliko svjetskih biciklističkih ekipa, među kojima je i Bahrain Merida Pro Cycling Team. Najveća zvijezda ove ekipe, ujedno i prošlogodišnji pobjednik utrke Tour of Croatia, je talijanski biciklist Vincenzo Nibali. Njega ove godine zbog drugačijeg rasporeda treninga i utrka nema na utrci, ali Bahrain Merida je na najbolji način počeo obranu prošlogodišnjeg naslova – pobjedom Niccola Bonifazija na prvoj etapi ukupne dužine 227 kilometara od Osijeka do Koprivnice. Pobjednik je nakon toga odsjeo u novootvorenoj zvijezdi našega kraja, hotelu Princess, koji je u dva navrata središte okupljanja ovako značajnih gostiju te će time sigurno još i više pojačati svoj status među pružateljima usluga smještaja i ostalih hotelijerskih usluga u regiji. 

Dobrodošlicu u Jastrebarsko svjetskim biciklističkim zvijezdama zaželio je prvi čovjek grada, gradonačelnik Zvonimir Novosel, u društvu saborskog zastupnika Mihaela Zmajlovića.

-Jastrebarsko pregovara te stječe sve preduvjete da u narednim godina postane dio ove utrke, i siguran sam da ćemo u tome uspjeti. Svim natjecateljima i sudionicima želim da se u Jastrebarskom osjećaju kao kod kuće!-poručio je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

Jaskancima je zasigurno poznato kako je utrku prije četiri godine, u premijernom izdanju Tour of Croatia podržao i Mihael Zmajlović, tada u ulozi ministra zaštite okoliša i prirode.

-Očuvana priroda jedan su od tri glavna motiva dolaska turista u našu zemlju, a svaki peti turist posjeti jedan od naših nacionalnih ili parkova Hrvatske. Cikloturizam jedna je od strateških odrednica hrvatskog turizma i Jastrebarsko se kroz uključivanje u Tour of Croatia ubuduće još snažnije može pozicionirati kao turistička destinacija– istaknuo je Mihael Zmajlović.

Zvonimiru Novoselu i Mihaelu Zmajloviću dobrodošli su zaželjeli sportski direktor Bahrain Merida Pro Cycling tima Gorazd Štangelj, a uz upoznavanje s vozačima bio im je prezentiran i posebno uređeni timski autobus koji biciklisti koriste na transferima između etapa.

Uime organizatora utrke Tour of Croatia, pozdravio ih je Mario Dukarić, koji je istaknuo: „Tour of Croatia je sportsko-turistički spektakl čija je specifičnost da u ovih šest dana gotovo cijela Hrvatska postaje jedna velika sportska arena u kojoj se natječu velika svjetska biciklistička imena. Na utrci dužoj od više od tisuću kilometara prolazimo kroz brojne gradove i županije, a najljepše slike parkova prirode i nacionalnih parkova odlaze u više od 180 zemalja svijeta. Ruta je svake godine drugačija, i kroz ove godine uspostavili smo odličnu suradnju s gradovima i županijama kojima se rado vraćamo. Naravno, uvijek nam je drago kada se na ruti uključi i neki novi grad i u tom smislu pozdravljamo inicijativu da u nekim budućim izdanjima biciklisti prođu i kroz Jastrebarsko!“