Toni Ganjto o Drugoj perspektivi: Želimo usmjeriti pažnju na važnost ideje odgovornog turizma

Projekt „Druga perspektiva“ kao bazu uzima lokalnu zajednicu i destinacije potiče u kreiranju njihove drugačije turističke priče i perspektive

Prateći trendove razvoja na turističkom tržištu i potrebu održivosti turizma, a uzimajući u obzir važnost uključenosti svih osoba i njihov pristup turističkim uslugama i destinacijama, od kojih na svjetskoj razini gotovo milijardu ljudi čine osobe s invaliditetom, Turistička zajednica grada Zaprešića i mlada ekipa studenata predvođena Anjom Glavaš pokrenuli su projekt „Druga perspektiva“. Cilj projekta jest ispričati priču o važnosti uključivanja u turistička kretanja svih osoba bez obzira na njihova fizička ograničenja i invaliditet.

-Ovim projektom želimo osvijestiti javnost o drugačijoj perspektivi putovanja i stvaranja doživljaja koji moraju biti omogućeni i dostupni svim osobama bez obzira na njihova fizička ograničenja i invaliditet. Projektom želimo usmjeriti pažnju na važnost ideje odgovornog turizma, ali i povezivanja lokalne zajednice, kulture, turizma i svih davatelja usluga kako bi uspješno sagledali sve perspektive onih koji koriste naše usluge, putuju i žele se vratiti bogatiji za nove doživljaje- ističe direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto.

Projekt „Druga perspektiva“ kao bazu uzima lokalnu zajednicu i destinacije potiče u kreiranju njihove drugačije turističke priče i perspektive, a istovremeno želi ukazati na važnost provedbe ovakvog projekta na nacionalnoj razini kojim se želi približiti Hrvatsku svim osobama s invaliditetom.

-Prvi korak je bio snimanje promotivnog filma o Zaprešiću iz perspektive djevojke Laure koja je u invalidskim kolicima posjetila naš grad, a koji smo izradili u suradnji s autoricom Anjom Glavaš čime pokazujemo sjajnu suradnju između studentske inicijative i naše javne odgovornosti kao turističke zajednice- istaknuo je Ganjto.

Prema podacima Europske komisije 300 milijuna osoba s invaliditetom i 30 milijuna osoba u invalidskim kolicima učestalo putuje, a putovalo bi ih i više kada bi se naše destinacije usmjereno i uključivo bavile ovom tematikom i stvarale prilagođene turističke proizvode.

-Pozivamo sve zainteresirane subjekte, druge turističke zajednice, kao i ustanove i institucije koje su povezane s navedenom tematikom da nam se pridruže u stvaranju drugačije perspektive putovanja za osobe s invaliditetom, ali i one na nacionalnoj razini koja za cilj ima ugraditi i kvalitetnije pozicionirati ovu temu u nacionalnu strategiju turizma za sljedeće razdoblje- zaključio je Ganjto te dodao kako će Turistička zajednica grada Zaprešića potaknuta ovim posebnim promo videom krenuti u niz drugih konkretnih aktivnosti s ciljem društveno i socijalno odgovornog turizma za sve.

Posebni promo video s najljepšim lokacijama grada bana Josipa Jelačića koji je posjetila djevojka Laura u invalidskim kolicima možete pogledati OVDJE.