Tomislav Tomašević: Odluka da ne idemo s SDP-om racionalna

Tomašević tvrdi kako je to najbolji način da se Milana Bandića makne s vlasti
tomislav tomašević Jurica Galoić/PIXSELL

Čelnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević rekao je kako je odluka da na izbore ne idu u velikoj oporbenoj koaliciji koja uključuje SDP racionalna, te je to najbolji način da se Milana Bandića makne s vlasti.

– Naša odluka da na izbore ne idemo u velikoj koaliciji nego u više blokova prije svega je racionalna, jer se pokazalo da je to najbolji način da se Bandića makne s vlasti, ustvrdio je saborski zastupnik Tomašević na konferenciji za novinare u ime platformi Zagreb je NAŠ! i Možemo!.

Istaknuo je da na predstojećim lokalnim izborima u Zagrebu imaju tri ključna cilja: maknuti Milana Bandića s pozicije gradonačelnika, spriječiti Bandića i HDZ da formiraju većinu u Gradskoj skupštini i napokon promijeniti način upravljanja Zagrebom, da bude pravedan, transparentan i održiv.

Istaknuo je da je posljednjih dana SDP javno komunicirao da bi oni i ostale oporbene stranke podržali njega (Tomaševića) za gradonačelničku kandidaturu ako pristane na predizbornu koaliciju tj. na zajedničku listu za Skupštinu i vijeća gradskih četvrti. Zajednička anketa pokazala je, kaže, da nikakvog sinergijskog učinka zajedničke liste nema.

– Dapače, pokazala je gubitak. U konzultaciji s članovima i partnerskim strankama zaključili smo da je za kampanju uklanjanja Bandića s vlasti i formiranje većine u Gradskoj skupštini najbolje da ne idemo u veliku predizbornu oporbenu koaliciju koja uključuje SDP, rekao je Tomašević.

Na izborima ključno izvući nove birače

Na izborima će, ističe, biti ključno na birališta dovesti sve glasače koje mogu, a u širokoj predizbornoj koaliciji dio njihovih birača ostao bi doma. U prilog odluci koju su donijeli Tomašević navodi rezultate zajedničke ankete prema kojoj svaki peti birač platformi Možemo! i Zagreb je NAŠ! ne bi glasao za široku koaliciju.

– Dosadašnje iskustvo je pokazalo da mi na birališta uspijevamo izvući veliki broj apstinenata i mladih ljudi, dakle one za koje se misli da su nezainteresirani ili da su digli ruke od politike, dodao je.

Smatra i da je izlazak u dva ili tri bloka više fer prema biračima jer tako mogu izraziti preferencu za oporbene stranke, bez da ona bude zamaskirana predizbornim koalicijskim pregovorima. To će, dodao je, kasnije omogućiti i jasniju definiciju odnosa snaga u Gradskoj skupštini. Platforme Možemo! i Zagreb je NAŠ! spremne su za, i pozivaju na suradnju cijelu oporbu od centra prema ljevici, i prije i poslije izbora.

– Što se tiče predizborne suradnje, držat ćemo se dogovora da se podrži kandidata koji uđe u drugi krug protiv Bandića i HDZ-a, a to očekujemo i od drugih, rekao je Tomašević.

Pozvao je cijelu oporbu i na zajedničku mobilizacijsku kampanju kako bi što više ljudi izašlo na izbore te da zajedno organiziraju nadgledanje izbora na  svim biračkim mjestima u Zagrebu kako bi se spriječile potencijalne izborne prevare.

Čuo sam se s Grbinom

Na novinarski upit Tomašević je rekao da se čuo telefonski sa šefom SDP-a Peđom Grbinom nakon što su pregovori propali.

– Nazvao sam Grbina i direktno mu priopćio odluku. Nije se naljutio, ali ne bih prepričavao što je netko drugi rekao, rekao je.

Ne smatra da će to biti prepreka postizbornoj suradnji.

-Svima nama kojima je Zagreb na prvom mjestu, nema alternativne poslijeizbornoj suradnji- rekao je.

Tomašević je odbacio novinarsku opasku da su se posvadili s SDP-om, istaknuvši da su imali razgovore koji bi oblik suradnje bio prihvatljiv za slijedeće izbore.

– Ne vidim potrebu za svađom ili problem, dodao je.

Rekao je i da im nije glavni problem što će im birači zamjeriti koaliciju s SDP-om već im je problem, odnosno cilj izvući što više birača na biralište a za to procjenjuju da u jednom bloku neće biti moguće. Ne vjeruje da bi im birači zamjerili postizbornu koaliciju s SDP-om.

– Ne vidim nikakvu opciju osim postizborne suradnje. Ovo je više fer prema biračima, da glasuju za svoje kandidate, a onda u postizbornoj suradnji nema alternative, prema tome smo otvoreni. Možemo biti konkurenti u kampanji, a da nismo neprijatelji, rekao je.

Odbacio je i novinarsku tvrdnju da očekuju pomoć od infrastrukture SDP-a.

Grad Zagreb
Hrvatska
Politika