MOST podigao glas

Tomašević utišava glas oporbe?

MOST protiv izmjena Poslovnika zagrebačke Gradske skupštine
gradska skupština grada zagreba Matija Habljak/PIXSELL

Zagrebački MOST protivi se izmjenama Poslovnika zagrebačke Gradske skupštine jer smatra da je to mjesto na kojem bi se trebala pronalaziti rješenja za probleme građana, a ne stroj za nekritično izglasavanje prijedloga Gradske uprave, priopćila je ta stranka.

Najavljenim izmjenama Poslovnika nastoji se otežati i značajno smanjiti mogućnost otvorenog dijaloga i razmjene mišljenja između oporbe i vladajućih, posebice gradonačelnika Tomislava Tomaševića i njegovih suradnika, priopćeno je. MOST nema ništa protiv kraćenja trajanja stanki, ali neprihvatljivim ocjenjuju predloženo onemogućavanje obrazloženja stajališta kluba nakon stanke.

– Tim prijedlogom stanka u ime kluba gubi smisao, a Možemo ovime pokazuje nevjerojatnu bliskost s HDZ-om, koji je gotovo identičnim rješenjima utišao glas oporbe u Hrvatskom saboru, tvrdi MOST.

Stoga će predložiti da se na aktualnom satu gradonačelniku može postaviti do 16 pitanja s ravnopravnom raspodjelom po osam pitanja za poziciju i opoziciju. Pritom bi broj pitanja koje pojedini klub može postaviti ovisio o njegovoj zastupljenosti u Skupštini.

– Ne podržavamo ograničavanje broja replika, jer su one instrument koji daje potrebnu dinamiku, zanimljivost, draž i atmosferu radu Skupštine, istaknuto je.

MOST će inzistirati da stegovne mjere jednako vrijede za sve sudionike u radu Gradske skupštine, uključujući i gradonačelnika i njegove zamjenike.

– Nedopustivo je da gradonačelnik smije vrijeđati gradske zastupnike bez ikakvih sankcija, smatra stranka.

MOST ocjenjuje da je prijedlogom promjene Poslovnika gradska vlast priznala vlastite slabosti i nemoć u ozbiljnom i argumentiranom suočavanju s političkim oponentima, istovremeno iskazujući strah od mogućnosti da se u Skupštini promovira kultura dijaloga. Također smatra kako nije slučajno da se to radi uoči tzv. super izborne godine, koja će se okončati lokalnim izborima u svibnju 2025.

– Nije pritom jasno čini li Možemo ovime korak približavanju HDZ-u, kao novi partner s ljevice koji će držati svijeću AP-u, poručuje MOST.

Grad Zagreb
Politika