Tomašević predstavio program rodne ravnopravnosti: Rodna ravnopravnost među četiri temeljne političke vrijednosti

Vrlo brzo će primijeniti niz politika koje su važne za olakšavanje ulaska i zadržavanje žena na tržištu rada
tomislav tomašević Marko Lukunić/PIXSELL

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević istaknuo je da je Zeleno-lijevoj koaliciji rodna ravnopravnost jedna od četiri temeljne političke vrijednosti, uz socijalnu pravdu, ekološku održivost i demokraciju.

– Mi to pokazujemo na svakom koraku, primjenjujemo to u praksi kad govorimo o temama rodne ravnopravnosti i u radu našeg saborskog kluba i do sada u radu našeg kluba u Gradskoj skupštini. Pokazujemo to u našim strankama i platformama, pokazujemo to na našim izbornim listama, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare ispred Gradske skupštine.

Saborska zastupnica Zeleno-lijeve koalicije Rada Borić najavila je kako ravnopravnost žena neće imati samo u Gradskoj skupštini, već i u Gradskoj upravi te upravama poduzeća, gradskih ustanova, uključujući primjerice školske odbore. Rekla je kako im je važno vidjeti što gradski proračun daje ženama i zato zagovaraju “rodni proračun ili rodno osjetljivi proračun” koji imaju mnogi gradovi u Europi, a posebno im je uzor Beč.

– Doista ćemo se truditi u našem mandatu pokazati da je proračun i rodno osjetljiv i za žene i za LGBT zajednicu i za manjine i za sve one za koje danas smatramo da su deprivilegirani u našem društvu, poručila je Borić.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je da će vrlo brzo primijeniti niz politika koje su važne za olakšavanje ulaska i zadržavanje žena na tržištu rada, a odnose se na širenje mreža vrtića i jaslica kao jedan od bitnih elemenata zadržavanja žena na tržištu rada. Najavila je i da će olakšati upis djece u vrtiće nezaposlenih roditelja, što je potrebno kako bi se majkama olakšalo traženje posla ili pohađanje obrazovne prekvalifikacije.

Grad Zagreb
Hrvatska
Politika