Todorić potražuje 4,1 milijarde u stečaju tvrtke

Međutim, jedan od vjerovnika, Fortenova grupa, osporila je to potraživanje na ročištu održanom početkom ovog tjedna na zagrebačkom Trgovačkom sudu
ivica todorić Josip Regović/PIXSELL

Ivica Todorić je u stečajnom postupku u svojoj posljednjoj tvrtki vezanoj uz nekadašnji koncern Agrokor, Agrokor projektima, prijavio potraživanje od čak 4,1 milijardu kuna, koje mu je stečajna upraviteljica i priznala, piše Jutarnji list.

Ukupna potraživanja prema toj Todorićevoj tvrtki iznose vise od 4,4 milijarde kuna, a jedino što tvrtka posjeduje dionice su HPB-a tržišne vrijednosti od oko 6,2 milijuna kuna.

Međutim, jedan od vjerovnika, Fortenova grupa, osporila je to potraživanje na ročištu održanom početkom ovog tjedna na zagrebačkom Trgovačkom sudu, no taj će postupak osporavanja morati nastaviti u novom sudskom sporu koji, neslužbeno doznajemo, planiraju pokrenuti. Stečajna upraviteljica, naime, ionako je utvrdila da tvrtka posjeduje samo dionice HPB-a spomenute vrijednosti, a ukupno je prijavljeno 4,4 milijarde kuna potraživanja.

Sva potraživanja su u tzv. drugom višem isplatnom redu, a Fortenova grupa potražuje 254,7 milijun kuna. Ako oni u parnici ne uspiju osporiti Todorićevo potraživanje, onda će se stečajna masa među vjerovnicima dijeliti razmjerno njihovim potraživanjima, što znači da bi do dijela novca u konačnici mogao doći i sam Todorić. Ali i to tek nakon okončanja kaznenog postupka zbog kojeg je Županijski sud još 2017. stavio blokadu “otuđenja odnosno opterećenja” na poslovne udjele te tvrtke. Riječ je, naime, o tvrtki u kojoj je on bio jedini osnivač, član i direktor.

Stečajni postupak otvoren je lani u listopadu na prijedlog Fortenova grupe radi njihova potraživanja od 254,7 milijuna kuna, a za stečajnu upraviteljicu imenovana je Snježana Vrkljan, donosi Jutarnji list.

Hrvatska
Ostalo