Terry Fox Run vraća se u Zagreb – najdugovječnija humanitarna akcija posvećena borbi protiv raka

Krajem rujna na Jarunu se održava jubilarno 20. izdanje Terry Fox Run-a, humanitarne akcije s ciljem podizanja svijesti građana i prikupljanja donacija za istraživanje raka. Središnje događanje, svakako je utrka oko Jarunskog jezera u čast Terryja Foxa koji je od posljedica raka izgubio nogu, a kako bi sakupio potrebna sredstva za liječenje krenuo je davne 1980. godine u utrku po Kanadi pod nazivom “Maraton nade”. Trčao je sveukupno 143 dana po 42 kilometra dnevno, ali je izgubio bitku s bolesti i nikada je nije uspio dovršiti. U spomen na Terryjevu borbu, njegova je obitelj nastavila tradiciju te pokrenula godišnju akciju skupljanja novca za borbu protiv raka.

Utrka je predviđena za 29. rujna, a nastala je u organizaciji Veleposlanstva Kanade, Hrvatske lige protiv raka, tvrtke MPG, Zagrebačkog holdinga, Hotela Esplanade i agencije XOXO, dok će utrci, također prethoditi humanitarna prodaja majica s vizualima akcije ispred kafića Charlie, 14. rujna.

– U utrci mogu sudjelovati svi zainteresirani građani – trčanjem, vožnjom bicikla, rolanjem ili hodanjem. Program traje od 14 do 18 sati, dok je start utrke predviđen u 18. Predviđen je i nastup zbora Zagrepčanke i dečki te bogata gastronomska ponuda, najavila je glasnogovornica Akcije i članica Uprave tvrtke MPG Illeana Cesarec.

Prikupljena sredstva bit će donirana Institutu Ruđer Bošković u svrhu otkrivanja novih biomarkera i kombinacije terapija za karcinom dojke. Zahvaljujući velikom interesu građana i ostalih donatora, u proteklih 19 godina prikupljeno je 6.7 milijuna kuna.

Naposljetku, gradonačelniku i ostalim dionicima na angažmanu se zahvalila i predstavnica Veleposlanstva Kanade Emily Nicholson te poručila kako je Terryjev san prerastao u međunarodno nasljeđe jer se utrke u njegovo ime odvijaju u više od 50 zemalja svijeta.