Svečanoj sjednici nazočili brojni visoki gosti

Sveta Nedelja obilježila svoj dan

Grad Sveta Nedelja dobio je status grada 2006. godine, te je danas najmlađi grad u Zagrebačkoj županiji
Predsjednik Republike sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje Tomislav Miletic/PIXSELL

Proslava Dana Grada Svete Nedelje veže se uz blagdan Presvetog Trojstva kada se održavaju brojna događanja. Grad Sveta Nedelja dobio je status grada 2006. godine, te je danas najmlađi grad u Zagrebačkoj županiji. Iako najmlađi, jedan je od najuspješnijih gradova poglavito po pitanju poduzetništva i kvalitete života, a potvrda tome je stalni rast broja stanovnika i broja tvrtki koje za svoje poslovanje zbog brojnih pogodnosti odabiru baš Svetu Nedelju.

Današnje obilježavanje Dana grada započelo je posjetom delegacije iz Republike Slovenije na čelu s gradonačelnikom grada Škofljice Primožom Cimermanom, grada prijatelja Svete Nedelje. Na glavnom gradskom trgu držana je Smotra povijesnih postrojbi Hrvatske vojske na kojoj je sudjelovalo više od 70 sudionika. Nakon smotre, gradonačelnik Dario Zurovec i zamjenik Gabrijel Deak položili su vijence na Spomen obilježje hrvatskim branitelja.

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća prisustvovali su uz gradske dužnosnike, zaposlenike, institucije, organizacije i udruge, brojni visoki gosti i prijatelji grada. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović tom je prigodom naglasio:

Tomislav Miletic/PIXSELL

-Ovo je zrela, napredna i uspješna sredina koja se uspjela uzdići, formirati i zaokružiti razvojno i prostorno-planski na jedan lijep i dobar način, onako kako bi to trebalo svugdje izgledati. Mi kao zemlja, moramo se razvijati dalje i moramo razmišljati o našoj budućnosti, gledati svoje interese. Nakon 10 godina Europske unije, moramo se zapitati u kojem će smjeru ići naš daljnji razvoj.

Kolarec: Ovo je grad u kojem gospodarstvenici imaju istaknuto mjesto

Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec rekao je kako najmlađi grad u Zagrebačkoj županiji niže uspjehe i stalno se razvija.

-Ovo je grad u kojem gospodarstvenici imaju istaknuto mjesto. Oni razvijaju i našu županiju, koja ulaže velika sredstva u gospodarstvo, ali i u mlade i obrazovanje, poput nove škole u Strmcu. Sva sredstva u kvalitetnoj suradnji s gradovima i općinama, te s Vladom RH, ulažemo u težnji da našim građanima napravimo što kvalitetnije uvjete za život i preduvjete za ostanak mladih.

Pozitivna poduzetnička klima

Gradonačelnik Dario Zurovec istaknuo je kako je Sveta Nedelja sinonim za grad s pozitivnom poduzetničkom klimom i grad za ugodan obiteljski život.

Tomislav Miletic/PIXSELL

-Nakon četiri titule najboljeg grada za gospodarstvo, osvojili smo i nagradu za najbolji grad srednje veličine po kvaliteti života. Ona i gospodarska politika privlače sve više mladih obitelji investitora te smo jedni od rijetkih koje prati i pozitivna demografska slika. Sve to nosi i nove izazove za nas, no sve ovo je pokazatelj da idemo u pravom smjeru. Zajedničkim snagama nastavljamo uređivati naš grad i težiti tome da život bude još bolji. Naš grad je grad održivog razvoja i grad budućnosti. Ključ našeg uspjeha je egzaktnost, efikasnost i prije svega dostupnost i pristupačnost naše politike, koju trebamo primijeniti na razini države- poručio je Zurovec.

U sklopu sjednice, dodijelile su se tri Nagrade grada: Rudolfu Burniku za dostignuća i doprinos u društvenom životu i promicanju sporta na području Svete Nedelje, Rudolfu Jedvaju za dostignuća i doprinos u promicanju Domovinskog rata i društvenom životu hrvatskih branitelja te Mateju Vojvodiću za dostignuća postignuta na državnim natjecanjima iz informatike i matematike i doprinos u humanitarnom i društvenom radu s djecom i mladima.

Nagrada Grada za životno djelo dodijeljena je prof. dr.sc. Zlatku Ivančiću za cjelovito djelo koje je ostvario tijekom svog radnog i životnog vijeka u području znanosti, vatrogastva i sporta na području Grada Svete Nedelje.

Događanja
Sveta Nedelja