Svečano otvoren Posjetiteljski centar u Đurđevcu

Planirano ljetno radno vrijeme Posjetiteljskog centra bit će od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati

Grad Đurđevac u suradnji s partnerima Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, Lokalnom akcijskom grupom Podravina te Turističkom zajednicom grada Đurđevca proveo je projekt prirodne baštine – Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka koji se sastoji od tri segmenta.

Okosnicu projekta čine ulaganja u Đurđevačke pijeske, geografsko-botanički rezervat gdje je osigurano čišćenje vegetacije, opremanje nove poučne staze kao i uređenje turističke infrastrukture. Drugi dio je rekonstrukcija i opremanje hostela u Boriku za provođenje škole u prirodi. Treći je Posjetiteljski centar, čija je posebnost što će se, uz interaktivne i digitalne cjeline znanstveno-popularnog stila, prikazati i sloj kulturne baštine Podravine kroz priče, bajkovite likove, igre, kazališnu predstavu i igrokaze.

Voditelj projekta Martin Mahović uvodno je zahvalio svima koji su pomogli oko realizacije projekta.

–Đurđevačka baština je zaslužila ovakav projekt koji je financiran sredstvima Europske unije i sastoji se od tri segmenta– rekao je Mahović i napomenuo kako projekt započet u vrijeme dok je gradonačelnik bio Željko Lacković.

-Naš gradonačelnik Hrvoje Janči nastavio je projekt s velikim entuzijazmom. Rezultati su da je zgrada Prekršajnog suda danas moderni Posjetiteljski centar koji na poseban način prezentira našu prirodnu baštinu. Sjećamo se i napuštene industrijske zgrade gdje je sada Škola u prirodi i tamo  će djeca obavljati terensku nastavu. Geografsko-botanički rezervat dobiva novo ruho, uređujemo nove plohe i otvaramo područje za pješčanske biljke i sve one druge vrste koje žive na ovim pijescima. Ovaj projekt je bio jako složen- kazao je Mahović i dodao kako su tijekom projekta dobili brojne nove partnere i prijatelje.

Đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči istaknuo je kako europski projekt ima svoja pravila. – Mi se trudimo ta pravila provesti na što prirodniji način. Posjetiteljski centar otvoren je za sve ljude koji žele ovdje doći. ovim projektom uspjeli smo prezentirati cijeloj Hrvatskoj Grad Đurđevac i cijelu Podravinu. Europskim sredstvima uspjeli smo podići standard prezentacije fenomena kojeg ovdje imamo, a dodali smo i likove iz bajke koji se isprepliću kroz pozornicu i Posjetiteljski centar – rekao je Janči i zahvalio svima koji su pomagali u projektu.

Svečanost je završila obilaskom Posjetiteljskog centra i vatrometom.

Posjetiteljski centar opremljen je najnovijom tehnologijom unutar kojega je postavljen multimedijski, interaktivni i visokotehnološki koncept, a kojemu je cilj posjetiteljima prenijeti iskustvo na način da stekne znanja o zanimljivom fenomenu Đurđevačkih pijesaka.

Posjetiteljski centar ovaj će vikend otvara svoja vrata te svi zainteresirani, u sklopu Dana otvorenih vrata, tijekom subote i nedjelje mogu besplatno posjetiti novootvoreni multimedijski centar. Dani otvorenih vrata održavat će se od 10 do 20 sati.

Planirano ljetno radno vrijeme Posjetiteljskog centra bit će od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati.

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.
Naziv projekta: Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka
Naziv korisnika: Grad Đurđevac
Ukupna vrijednost projekta: 17.319.657,97 kuna
EU sufinanciranje projekta: 13.678.947,16 kuna
Razdoblje provedbe projekta: 1.9.2015. – 1.8.2021.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“