Sutra se otvaraju specijalizirane trgovine na tržnicama te građevinskog materijala na području Grada Zagreba

Na jutrošnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objasnio je dvije odluke o izuzećima mjere zabrane rada određenih djelatnosti. Prva se odnosi na dopuštenje rada određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se s jedne strane povećao kapacitet opskrbe hrvatskih građana, a s druge pomoglo domaćoj proizvodnji.

– To su trgovine koje prodaju hranu, higijenske artikle i lijekove, veterinarsko-medicinsku opremu, poljoprivredne ljekarne te trgovine koje prodaju hranu za životinje. Od jučer sam u kontaktu s predsjednicima udruga gradova i općina te sam tražio da se na razini spomenutih jedinica preventivno organiziraju sve radnje kako bi se osiguralo da mjere i upute epidemiologa budu poštivane, kao i njihovo praćenje. Također idu upute svim lokalnim stožerima civilne zaštite da posebnu pozornost posvete situaciji na tržnicama, a kada dobijem povratne informacije, odluku ćemo pustiti u opticaj, rekao je Božinović te poručio kako će spomenuto još danas stupiti na snagu, a provodit će se od sutra.

Drugo izuzeće odnosi se na rad prodavaonica u kojima se prodaje građevinski materijal i to na području Grada Zagreba te Krapinsko-zagorske županije zbog nabavke materijala potrebnog za saniranje posljedica uzrokovanih potresom.

– Pokazuje se ono što govorimo od prvog dana, da svaki dan pratimo situaciju i promišljamo o njoj jer doklegod postoji linearni rast mi ćemo popuštati mjere kako bi sve optimalno funkcioniralo u ovim izvanrednim uvjetima.

Ministar Božinović, također se osvrnuo na trenutnu situaciju s kršenjem propisanih mjera samoizolacije. Do sada je utvrđeno 781 slučaj kršenja te je policija o tome izvijestila Državni inspektorat. Određenih sumnji ima i po pitanju manipulacije propusnicama.

– Želim vrlo jasno poslati poruku svima koji to rade, riječ je o ozbiljnom kaznenom djelu i za takve neće biti oprosta. To je djelo koje se, ovisno o težini, može sankcionirati od šest mjeseci do čak pet godina zatvora, a jasno je, da se u ovakvoj situaciji neće izricati minimalne kazne, rekao je Božinović te istaknuo kako se u suradnji i koordinaciji s Ministarstvom uprave izrađuje aplikacija koja će mogućnost manipulacije s izdavanjem potvrda svesti na minimum.