Park prirode Medvednica

Sutra otvorenje špilje Veternice i Rudnika Zrinski

Započinje nova sezona posjećivanja
rudnik zrinski Filip Kos/PIXSELL

U Parku prirode Medvednica u subotu, 1. travnja, otvorit će se špilja Veternica i Rudnik Zrinski za novu sezonu posjećivanja, najavili su iz Javne ustanove tog parka.

Radno vrijeme Špilje Veternice i Rudnika Zrinski bit će subotom i nedjeljom od 10 do 16 sati. Ulazi u špilju Veternicu su svaki puni sat, a zadnji ulaz je u 15 sati. Ulaz u Rudnik Zrinski je svakih 30 minuta, a zadnji ulaz je u 15:30 sati.

S više od sedam kilometara razgranatih kanala, Veternica je po veličini šesta špilja u Hrvatskoj, a turisti uz vodstvo stručnog vodiča mogu posjetiti prvih 380 metara špilje i otkriti neke od njezinih tajni. Obilazak traje oko sat vremena i otkriva mnoge tajne medvedničkog podzemlja, od nastanka imena špilje, do informacija o arheološkim iskopinama, geologiji – stijenama koje grade špilju te o kanalima koje je formirala voda. Također, o vremenu kada je tu bilo Panonsko more, o nalazima špiljskog medvjeda s original kostima „in situ“, o fosilima školjkaša i ježinaca, o neandertalcima i današnjim korisnicima špilje – šišmišima.

Rudnik Zrinski otvoren je u 16. stoljeću, kada je na području Rudarskog vrta pronađen galenit, olovni sjajnik, u kojem je primjesa srebro. Vlasnici rudnika, članovi obitelji Zrinski, već polovicom 17. stoljeća obustavili su proizvodnju, a tek 2004. godine djelatnici Parka prirode Medvednica uredili su ga za posjetitelje. Obilazak Rudnika Zrinski je uz stručno vođenje vodiča i traje oko 30 minuta. Upoznaje posjetitelje s rudarenjem u srednjem vijeku, detaljima iz života rudara, kako se tražila ruda, koje alate su koristili, gdje se skriva srebro, za što se tada koristilo, tko je zaštitnica rudara, zašto je natpis „sretno“ iznad ulaza…

Događanja
Grad Zagreb