Sutra Festival slobode. Organizatori obećali da će se držati epidemioloških mjera

Inicijativa "Prava i slobode“ najavila je za sutra u Zagrebu prosvjedno okupljanje 'Festival slobode'. Kažu da je 'Festival' nastao kao odgovor na aktualna zbivanja u proteklih nekoliko mjeseci
Atmosfera u centru Zagreba nakon prve faze popuštanja mjera uzrokovane koronavirusom Sanjin Strukić/PIXSELL

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut izjavio je da su organizatori prosvjeda protiv mjera za suzbijanje koronavirusa, koji je najavljen za subotu u Zagrebu, obećali i obvezali se da će se držati propisanih epidemioloških mjera.

-Po informacijama koje sam dobio od gradskog Stožera civilne zaštite, prosvjed je prijavljen. Organizatori prosvjeda su obećali i obvezali se da će se držati svih epidemioloških mjera koje su propisane od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i ne vidim da bi trebao biti neki određeni problem- rekao je Trut za dnevnik RTL-a, odgovarajući na pitanje kako će policija reagirati ako će se na prosvjedu kršiti epidemiološke preporuke.

-Represija nije cilj nikome, tako niti njima- istaknuo je.

Izrazio je i uvjerenje da će se svi koji će biti tamo, držati propisanih epidemioloških mjera zbog epidemije koronavirusa. Upitan hoće li prosvjednici nositi maske, rekao je da maske nisu obavezne na otvorenom, već samo u zatvorenim prostorima.

-Policija će osiguravati događaj kao što inače osigurava takve prosvjede. Tamo će biti prisutni i pripadnici inspekcije civilne zaštite, znači svi oni koji će upozoravati ako se netko ne pridržava mjera- rekao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Trut.

Inicijativa “Prava i slobode“ najavila je za sutra u Zagrebu prosvjedno okupljanje ‘Festival slobode’. Kažu da je ‘Festival’ nastao kao odgovor na aktualna zbivanja u proteklih nekoliko mjeseci, od trenutka pojave bolesti COVID-19, tijekom kojih su se, kako tvrde, nametale ‘presedanske mjere kojima su se građanima ograničila temeljna prava i slobode’.

Ministar unutarnji poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović ranije danas je komentirao održavanje tzv. “Festivala slobode”.

-Mi smo demokratska država, ljudi imaju pravo iznijeti svoje mišljenje, ali je važno da se skup održi uz poštivanje epidemioloških mjera- rekao je Božinović.

Hrvatska
Ostalo