Nedjelja je rezervirana za bicikliste

ŠUMA KOJA ZOVE: Tour de Marča i aktivni vikend u prirodi

Izazovni tereni i nezaboravna iskustva u netaknutoj ljepoti Marče
Tour de Marča 2024 (2)

U šumi Marča kod Ivanić-Grada, započeo je dvodnevni outdoor event „Tour de Marča“, koji obuhvaća MTB utrku i Trail trčanje, pružajući ljubiteljima brdskog biciklizma i Trail trčanja nezaboravno iskustvo na predivnim stazama.

-Prije četiri godine Ivica Kostelić je došao s idejom ove utrke i objeručke smo ju prihvatili. Organizacija je odlična, a utrka iz godine u godinu raste. Podržavamo ovakve manifestacije, kao i sve sportske aktivnosti u gradu u cilju doprinosa fizičkom zdravlju i njihove dobrobiti. Podržavamo i Ivicu u svim njegovim pothvatima, od ove utrke do jedrenja, a ovim putem mogu najaviti da uskoro postaje počasnim građaninom Ivanić-Grada- istaknuo je zamjenik gradonačelnika Tomislav Cuvaj.

Ove godine, Trail utrka “Tour de Marča” po prvi je puta dio KontinenTrail lige centralne Hrvatske, što dodatno obogaćuje doživljaj. Liga se sastoji od 8 trail utrka u centralnoj Hrvatskoj s dvije dužine staza i pojedinačnim, uzrasnim i ekipnim bodovanjem.

-Četvrta po redu Tour de Marča prvotno je bila zamišljena kao biciklistička utrka, MTB. No, mnogi moji prijatelji su pasionirani trkače, a ova je šuma kao stvorena za trail trčanje. Od druge smo godine uveli i tu kategoriju i pokazala se vrlo uspješnom- rekao je Ivica Kostelić i dodao kako KontinenTrail liga donosi novi nivo natjecatelja i same organizacije.

-Razvijamo se u dobrom smjeru, svake godine rastemo, što mi je iznimno drago. Danas trči oko 300 natjecatelja u dvije trkačke kategorije – 16 i 26 km koje su zahtjevnije, a za šetače je pripremljena staza od 4 km. To je obiteljski trail koji je zamišljen da sudionici u njemu uživaju i upoznaju šumu. Za svakoga ima ponešto- naglasio je Kostelić.

Trail trčanje odvija se izvan asfaltiranih puteva, često kroz prirodne staze u šumama, planinama ili ruralnim područjima. Ova aktivnost povezuje ljude s prirodom i pruža izazovnije terene, što dovodi do veće potrošnje kalorija i jačanja mišića. Trail trkači često ističu osjećaj slobode i povezanosti s okolinom koju doživljavaju dok trče kroz divljinu.

Jedna od sudionica današnje utrke je bila Andreja Mesiček, iz Ogulin Trail Teama koja je trčala kratku stazu od 16 kilometara.

-Uglavnom trčim trailove, s ciljem završetka svake utrke. Trčati sam krenula iz treninga, a preraslo je u ljubav, tako da sad trčim cijelu godinu na raznim stazama po cijeloj zemlji- istaknula je Andreja.

U šetnju Marčom došao je i 81-godišnji Željko Vrhoci.

-Održavam fizičku kondiciju s obzirom na moje godine. Sinovi mi trče, jedan od njih trči maraton, a ja ih često pratim na utrkama kao podrška. Danas sam ovdje bez njih, ali našao sam društvo. Ovih 4 kilometra proći za 40-ak minuta, polako sa zadovoljstvom. Mogao bi i više prehodati, zadovoljan sam kad sam aktivan- kazao je Željko.

Nositelji ideje cjelokupnog eventa su Ivica Kostelić i Zoran Jelaković koji su ga pokrenuli s organizatorima CroFull Adventure. Ove godine prijavljeno je sveukupno 630 sudionika.

Druženje u Marči nastavalja se u nedjelju kada na staze stižu biciklisti.

Ivanić-Grad
Sport