Štrajk vozača saniteta, traže izjednačavanja plaća svim vozačima u sustavu saniteta

Štrajk će obuhvatiti osam županija i gradove u kojima je sanitet pod domovima zdravlja
Zagreb: Vozači sanitetskog prijevoza od danas su u štrajku Patrik Macek/PIXSELL

Oko 400 vozača saniteta, medicinskih sestara i tehničara u sanitetskom prijevozu od danas su u štrajku koji će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno do izjednačavanja plaća svim vozačima u sustavu saniteta.

Štrajk će obuhvatiti osam županija i gradove u kojima je sanitet pod domovima zdravlja – Karlovac, Krapinsko-zagorsku županiju, Slavonski Brod, Knin, Vukovar, Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Novalju, Šibenik, Drniš, Požegu i Novu Gradišku.

U sedam županija – Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj sanitet je pod zavodima za hitnu medicinu. Oni ne mogu štrajkati, ali će raditi isključivo prema pravilniku o sanitetskom prijevozu.

Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno donošenja uredbe kojom bi se plaće vozača saniteta izjednačile na razini cijele države koje se danas razlikuju i po 1500 kuna, ovisno o županiji. Organizator štrajka je Sindikat medicinskih sestara/tehničara iz kojeg kažu da su i prije ponedjeljka bili vidljivi problemi na terenu zbog štrajka.

– Odgođeni su brojni prijevozi najavljeni za idući tjedan. Najviše problema bit će u manjim gradovima i sredinama gdje je pretežno starije stanovništvo koje ovisi o sanitetskom prijevozu, a koji će im od ponedjeljka biti uskraćen. Tako su, primjerice, ravnatelji pojedinih domova zdravlja liječnicima već uputili poziv da se ‘snalaze kako znaju’, naveli su u sindikatu.

Prethodno su iz sindikata najavili da će svi pacijenti koji su prioritetni, oni na dijalizi, onkološki i naručeni na operacije, biti prevoženi i za vrijeme štrajka, a prevozit će ih 30 posto vozača u domovima zdravlja koji će morati po zakonu raditi.

Ministar zdravstva Vili Beroš u nedjelju je, uoči početka štrajka, poručio da podržava svaki prosvjed koji je u skladu sa zakonom, ali nema tolerancije za uskraćivanje zdravstvene skrbi. Napomenuo je da se usuglašava rješenje sa svim dionicima koji odlučuju o plaćama vozača saniteta te podsjetio da su Vlada i Ministarstvo prošle godine uspostavili dijalog sa sindikatima i pokazali volju za rješavanjem tog pitanja. Stoga, kako je dodao, nema razloga za traženjem rješenja na ulici ili “preko leđa” pacijenata. Istaknuo je i da od domova zdravlja i vozača saniteta očekuje nastavak pružanja kontinuirane zdravstvene zaštite.

Hrvatska
Ostalo