Sto godina od rođenja Ive Robića, oca hrvatske zabavne glazbe

Robić je u gotovo 50 godina dugoj karijeri ostavio velik trag na hrvatsku i svjetsku diskografiju
ivo robić Damir Špehar/PIXSELL

U povodu 100. obljetnice rođenja Ive Robića, Hrvatska diskografska udruga ističe da je popularni “Mister Morgen” bio otac hrvatske zabavne glazbe koji je u gotovo 50 godina dugoj karijeri ostavio velik trag na hrvatsku i svjetsku diskografiju.

Samo u svojih prvih deset diskografskih godina, ističe HDU, snimio je 62 singla i 3 LP ploče, među kojima je i prva pjevana LP ploča na našem području “Pjeva vam Ivo Robić” u izdanju diskografske kuće Jugoton (1956.). Uz Jugoton, Robić je objavljivao za češkog diskografa Supraphon (čak pedesetak singlova) i Polydor iz Njemačke, a u dugoj karijeri bio je višestruki dobitnik nagrada za milijunske naklade – od Jugotonove Zlatne ptice za više od milijun prodanih primjeraka, do Zlatnog i srebrnog lava Radio Luksemburga i Polydorove Zlatne ploče.

“Samo jednom se ljubi”, “Ta tvoja ruka mala”, “Mala djevojčica”, “Serenada Opatiji”, “Stranci u noći”, “Sedamnaestogodišnjoj”, “Autobus Calypso”…, samo su neki od brojnih singlova koje je ostavio u trajno naslijeđe hrvatskoj glazbenoj kulturi, naglašavaju iz HDU. Najveći uspjeh ostvario je singlom Morgen, u izdanju njemačkog izdavača Polydor, koji je postao svjetski hit, a prodan je u više od 1,8 milijuna primjeraka.

Značaju pjesme Morgen, naglašava HDU, daje i činjenica kako je to bila prva pjesma s njemačkog govornog područja koja je dospjela na listu Top 40 magazina Billboard (broj 13), današnjem ekvivalentu liste Hot 100. HDU ističe i povezanost Robića sa Zagrebom, kojem je posvetio desetke pjesama, te Opatijom u kojoj je od 1950. godine pa sve do kraja 80-ih godina 20. stoljeća nastupao na terasi hotela Kvarner.

U gotovo 50 godina nastupio je na 87 festivala s oko 150 izvedbi, a u povijesti Zagrebačkog i Opatijskog festivala zapisan je kao prvi pobjednik. Nastupao je i na Splitskom festivalu, Melodijama Istre i Kvarnera, Festivalu kajkavskih popevki Krapina, Zlatnim žicama Slavonije i Pjesama Podravine i Podravlja. Na Zagrebačkom festivalu osnovanom samo dvije godine nakon puno poznatijeg Sanrema, ističe HDU, pobijedio je sa singlom “Ta tvoja ruka mala”, dok je s tada malenom Zdenkom Vučković ostvario pobjedu s do danas nezaboravnom pjesmom “Tata kupi mi auto”.

Hrvatska
Ostalo