Stjepan Kožić: Po mnogočemu, i ulaganjima, ali i realiziranim projektima, bit ćemo prva županija u Republici Hrvatskoj

Na 16. sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije usvojen je Prijedlog Proračuna za 2020. godinu i projekcije za 2021. i 2022. Ukupni konsolidirani proračun je na razini milijardu i 202 milijuna kuna, dok će u 2020. Zagrebačka županija raspolagati s iznosom od 488.5 milijuna kuna, što je u odnosu na rebalans 1 tekuće godine za 104 milijuna više, odnosno za 27,26 posto.

Jedan od razloga povećanja proračuna je kreditno zaduženje u visini 80 milijuna kuna koje Županija namjerava preuzeti sljedeće godine, od čega bi u 2020. bilo utrošeno 48.5 milijuna kuna, a u 2021. dodatnih 31.5 milijuna. Potonja su sredstva prije svega namijenjena kapitalnoj izgradnji u školstvu, ali predviđaju i niz drugih projekata koji će se kreditom moći realizirati.

– Predloženim proračunom jamčili bismo nastavak velikih višegodišnjih investicija u školstvu, daljnja ulaganja u društvenu i komunalnu infrastrukturu, zadržali visoke standarde socijalne osjetljivosti, osigurali ravnomjerni gospodarski razvoj i povećanje kvalitete života svih stanovnika Zagrebačke županije, poručio je župan Stjepan Kožić u svom uvodnom obraćanju.

Kao što je župan najavio, Zagrebačka županija nastavlja trend najvećih ulaganja u školstvo i obrazovanje, pa će tako kroz Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu proći oko 171 milijun kuna, od kojeg 73 milijuna ide u kapitalna ulaganja, a ona će se u naredne tri godine popeti do nevjerojatnih 165 milijuna kuna. Njima će se izgraditi četiri školske dvorane, dvije nove škole i proširiti, dograditi ili rekonstruirati njih jedanaest.

Sljedeće godine uvodi se i nova demografska mjera, odnosno 3 milijuna kuna za sufinanciranje troškova smještaja djece u dječjim vrtićima, a tu je i jednokratna pomoć za svako novorođeno dijete za koju je, također osigurano 3 milijuna kuna. Nastavlja se s projektima energetske obnove škola i domova zdravlja na razini 60 milijuna kuna, a značajna se sredstva ulažu i u mjere s područja zdravstva, ponajviše kako bi se zadržali domaći liječnici za što se izdvaja 2.6 milijuna kuna.

Što se tiče gospodarstva, za razvoj poljoprivrede, ruralnog prostora i ostalih sličnih projekata predviđeno je 8.8 milijuna kuna, za uređenje infrastrukture u ruralnim prostorima 5 milijuna kuna, za povećanje poslovnog udjela u distributivnom centru 2.5 milijuna kuna, za poticaje malih i srednjih poduzetnika 7 milijuna kuna, za ulaganje u poduzetničke zone oko 2.5 milijuna kuna, za projekte i iskorak u turizmu 7.4 milijuna kuna, a za potpore u očuvanju tradicije i kulturne baštine 4.3 milijuna kuna.

Naposljetku, sljedeće se godine za potrebe udruga i organizacija branitelja, zaštite nasilja u obitelji, brige za umirovljenike i osobe starije životne dobi planira izdvojiti 4 milijuna kuna, za rad civilnih udruga 3 milijuna kuna, dok će se preko 10 milijuna kuna uložiti u otpad, vodoopskrbu, promet i infrastrukturu. Također, tu su i europska sredstva vrijedna 5.9 milijuna kuna, kao i 2.4 milijuna kuna za razvoj programa pametne županije.

– Po mnogočemu, i ulaganjima, ali i realiziranim projektima, bit ćemo prva županija u Republici Hrvatskoj.

Prijedlog je, u konačnici, podržalo 36 vijećnika, dok je njih 11 bilo protiv, a samu je sjednicu prokomentirao i novopečeni predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak.

– Riješili smo zadnju sjednicu u ovoj godini, gdje smo donijeli ključni dokument. Puno dobrih stvari za naše stanovnike, a ono što bih posebno izdvojio je ulaganje u školstvo, gradit će se niz škola i dvorana, pogotovo u onim ruralnim i malim sredinama o kojima moramo jako misliti. Tu je još niz odličnih projekata poput subvencije za vrtiće u malim općinama, a puno toga je predviđeno proračunom, zato je, uvjeren sam, i prihvaćen s tolikom podrškom.