Stella Kyriakide pozvala Hrvate na cijepljenje: Ne želimo imati pandemiju necijepljenih

Poručila je stanovništvu da vjeruje znanstvenicima, a ne svakom drugom stručnjaku s društvenih mreža

Željko Hladika/PIXSELL

Europska povjerenica za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides pozvala je hrvatsko stanovništvo da se cijepi u što većem broju i sluša znanstvenike, a ne “stručnjake” s društvenih mreža. Članice Europske unije imaju sve veći broj zaraženih, dok cjepiva “imamo dovoljno” i “ne želimo imati pandemiju necijepljenih”, rekla je europska povjerenica.

– Nažalost, broj zaraženih raste, a to je posebno izraženo u državama članicama s niskim stopama cijepljenja, poručila je Kyriakides nakon što je obišla cijepni punkt na Velesajmu s ministrom zdravstva Vilijem Berošem i kratko razgovarala s ljudima koji su to došli učiniti.

Stanovništvo Hrvatske oklijeva s cijepljenjem protiv covida-19. Potpuno je cijepljeno tek oko 55 posto odraslog hrvatskog stanovništva, što je nisko u odnosu na razinu EU-a gdje se cijepilo 75 posto odraslih. U petak se na Velesajmu cijepio i 13-godišnjak, a europska povjerenica je rekla da treba pojačati cijepljenje u svim dobnim skupinama, među mladima i starijima.

Dodala je da razumije zabrinutost oko sigurnosti i učinkovitosti cjepiva i podsjetila da Europski znanstveni savjet te Europska komisija zajedno s Europskom agencijom za lijekove (EMA) i Europskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) nastoje slati “jasne, koherentne poruke, temeljene na znanosti”.

– Vjerujte znanstvenicima, a ne svakom drugom stručnjaku s društvenih mreža, rekla je Kyriakides.

U pandemiji ugrožena borba protiv raka 

Europska povjerenica i hrvatski ministar zdravstva obišli su i Kliniku za dječje bolesti u Zavodu za hematologiju i onkologiju.

Pandemija koronavirusa negativno je utjecala na borbu protiv raka, a prema podacima organizacije European Cancer Organisation gotovo milijun slučajeva raka u Europi nije dijagnosticirano zbog pandemije. Rak je prošle godine dijagnosticiran kod 2,7 milijuna pacijenata u Uniji, a umrlo je 1,3 milijuna, uključujući više od 2000 mladih.

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a povjerenica, koja ga je i sama preboljela, nosila je srebrni broš u obliku vrpce. Podsjetila je da je usvojen Europski plan za borbu protiv raka u okviru kojeg je na raspolaganju četiri milijarde eura, uključujući 1,25 milijardi eura iz novog programa “EU za zdravlje”. Plan je usmjeren na prevenciju, rano otkrivanje, dijagnozu i liječenje, kao i poboljšanje kvalitete života ljudi koji su preživjeli rak.